Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Chișinăuienii ar putea fi vaccinați în curând cu doza buster anti-COVID

© Sputnik / Mihai CarausMaraton-rapel de vaccinare cu "Sputnik V"
Maraton-rapel de vaccinare cu Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău i-a solicitat Ministerului Sănătății emiterea, în regim de urgență, a Ordinului pentru efectuarea dozei buster de vaccin împotriva noului tip de coronavirus.
CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Chișinăuienii ar putea fi vaccinați în curând cu doza buster anti-COVID. Se întâmplă în condițiile în care Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a solicitat Ministerului Sănătății emiterea, în regim de urgență, a Ordinului pentru efectuarea dozei trei de vaccin împotriva noului tip de coronavirus.
Decizia a fost luată ieri, în cadrul ședinței Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a Capitalei.
”Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău cere Ministerului Sănătății emiterea, în regim de urgență, a Ordinului pentru efectuarea dozei „booster" (dozei trei), conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și grupului de experți din cadrul Comitetului național de imunizare”, se arată în comunicatul emis de Primăria Capitalei.
Anterior, Ministerul Sănătății a comunicat că va oferi posibilitate oamenilor de a se vaccina cu doza buster sau doza trei, cu scopul de a restabili imunitatea împotriva COVID-19. În primul rând vor fi imunizați lucrătorii medicali, dar și alte categorii profesionale din prima linie care au contact cu persoanele infectate.
Totodată, vor fi vaccinate cu doza trei persoanele vârstnice și cele cu comorbidități. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Svetlana Nicolăescu.
”La ora actuală nu intenționăm să aplicăm doza buster pentru populația generală. Ne referim la adulți sănătoși, care cel mai probabil vor fi incluși în aceste scheme la etapele următoare”, a comunicat în data de 17 noiembrie Svetlana Nicolăescu.

Chișinăul a fost plasat în Cod Portocaliu de alertă epidemiologică

De ieri, Chișinăul a ieșit oficial din Codul Roșu de alertă epidemiologică și a fost plasat sub Codul Portocaliu. În acest context au fost relaxate unele măsuri de protecție și prevenire a infectării de coronavirus. Astfel, din 1 decembrie, teatrele, sălile de concert și cinematografele din Capitală vor activa în regim obișnuit de lucru, cu păstrarea normelor de siguranță și cu prezentarea certificatului COVID-19. O decizie similară a fost luată și în contextul activității centrelor sportive, terenurilor de sport și bazinelor de înot.

Testarea cadrelor didactice nevaccinate

De asemenea, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a luat act și de livrarea integrală a lotului de teste rapide, procurat prin licitație publică din bugetul municipal. Acestea sunt destinate testării angajaților nevaccinați din cadrul instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal din Chișinău. Acest lot de teste va fi transmis integral Direcției Generale Educație, Tineret și Sport pentru utilizarea ulterioară.
Oameni în Capitală - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Coronavirus
Alertă ”Cod Portocaliu” în Chișinău: Ce a decis Comisia municipală
La rândul ei, Direcția împreună cu Direcția Generală Asistență Medicală și Socială și cu Asociațiile Medicale Teritoriale, vor asigura, o dată la 14 zile, organizarea testării la locul de muncă a salariaților nevaccinați din învățământul primar, gimnazial și liceal. Este vorba de personal administrativ, didactic, nedidactic și personalul didactic auxiliar.

Activitatea spitalelor cu profil COVID-19

Potrivit documentului, Direcția generală asistență socială și sănătate va dispune, din 1 decembrie 2021, sistarea graduală din circuitul COVID-19 a spitalelor clinice municipale, cu securizarea și reactivarea acestor spații medicale, la prima necesitate.
Tot din 1 decembrie, la Centrul COVID-19 de la CIE „MOLDEXPO", aflat în gestiunea SCM „Sf. Treime", va fi sistat tratamentul staționar al pacienților COVID-confirmați, iar spațiile medicale vor fi conservate pentru reactivare în cazul unui nou val pandemic. În cadrul Centrului COVID-19, rămân operaționale spațiile medicale pentru efectuarea triajului pacienților suspecți, cu asigurarea managementului operațional de către SCM „Sf. Treime".
Potrivit ultimelor date prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în prezent cinci localități se află sub Cod Verde de alertă. Codul Portocaliu este instituit în municipiile Chișinău și Bălți, dar și raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Ialoveni și Șoldănești.
Totodată, raioanele Briceni, Cantemir, Telenești, Florești și Hâncești au fost trecute la Codul Verde. În celelalte regiuni ale țării este valabil ”Codul Galben”.
În prezent, alerta Cod Roșu de COVID-19 este menținută doar în regiunea transnistreană.
toamnă - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Coronavirus
Ultimă oră: Noi restricții anti-COVID în Chișinău - Anunțul lui Ion Ceban
Fluxul de știri
0