Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum vor activa restaurantele în urma instituirii în Chișinău a Codului Portocaliu

© Sputnik / Mihai CarausRestaurant
Restaurant - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
Cum vor activa localurile și restaurantele după instituirea în Chișinău a Codului Portocaliu de alertă epidemiologică. Iacă ce prevede aceasta.
CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Măsurile de protecție anti-COVID în localurile și restaurantele din Chișinău au fost relaxate. Cel puțin asta reiese din decizia de ieri a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, care a scos Capitala din Cod Roșu de alertă epidemiologică și a plasat-o în Cod Portocaliu.
Astfel, potrivit prevederilor Codului Portocaliu elaborat de către specialiștii în sănătate din Republica Moldova, unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare în baza uneia dintre opțiuni:
Cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior sau
Cu utilizarea a cel mult 75 la sută din numărul locurilor existente în interior, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19 prevăzut la pct. 5 personalului desemnat de către administrator în acest sens.
Totodată, organizarea de evenimente private, precum nunți, botezuri, mese festive, va fi permisă cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare sau 250 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare vizitator/client, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19 prevăzut la pct. 5 persoanei desemnate de către administratorul spațiului unde are loc evenimentul.
Deși decizia privind relaxarea restricțiilor în sectorul HoReCa nu a fost publicată în hotărârea din 23 noiembrie a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, asta se subînțelege din includerea municipiului Chișinău în Codul Portocaliu de alertă epidemiologică.
Maraton-rapel de vaccinare cu Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Coronavirus
Chișinăuienii ar putea fi vaccinați în curând cu doza buster anti-COVID
”Agenția Națională pentru Sănătate Publică stabilește, odată la 7 (șapte) zile, în fiecare zi de luni, pragul de alertă pentru nivelul național și pentru unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi, unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea: municipiul Chişinău, municipiul Bălţi şi unitățile administrativ-teritoriale ale unităţii teritoriale autonome Găgăuzia”, este menționat în hotărârea CNESP nr. 62.
Ieri, înainte de a fi făcută publică hotărârea integrală a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, primarul general, Ion Ceban, a anunțat că în sectorul HoReCa vor fi relaxate măsurile anti-COVID.

”Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, din ziua de astăzi, a stabilit pe întreg municipiul Chișinău Cod Portocaliu. Acest lucru ne permite relaxarea unor măsuri atât pentru HoReCa, cât și pentru domeniul sportiv, pentru domeniul cultural”, a declarat Ion Ceban.

În data de 22 noiembrie, Asociația ”MĂR” a plasat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a comunicat că se așteaptă la stabilirea Codului Portocaliu de alertă epidemiologică în Capitală.
Oameni în Capitală - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Coronavirus
Alertă ”Cod Portocaliu” în Chișinău: Ce a decis Comisia municipală
Amintim că de ieri Chișinăul se află sub Cod Portocaliu de alertă epidemiologică. În acest context vor fi relaxate unele măsuri anti-COVID pe teritoriul Capitalei.
Ceban a ținut să precizeze că, din 1 decembrie, teatrele și sălile de concert vor reveni la regim obișnuit de lucru, cu păstrarea normelor de siguranță și cu prezentarea certificatului COVID-19.
Potrivit ultimelor date prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în prezent cinci localități se află sub Cod Verde de alertă. Codul Portocaliu este instituit în municipiile Chișinău și Bălți, dar și raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Ialoveni și Șoldănești.
Totodată, raioanele Briceni, Cantemir, Telenești, Florești și Hâncești au fost trecute la Codul Verde. În celelalte regiuni ale țării este valabil ”Codul Galben”.
În prezent, alerta Cod Roșu de COVID-19 este menținută doar în regiunea transnistreană.
Pandemia de COVID-19 nu este singurul obstacol în fața sectorului HoReCa. În data de 12 noiembrie reprezentanții sectorului au solicitat ajutor din partea autorităților după ce tariful la gaz s-a majorat de peste două ori. Aceștia au anunțat că vor fi nevoiți să majoreze prețurile la serviciile prestate pentru a putea acoperi cheltuielile pentru gaz.
Pom de Crăciun - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Societate
Sărbătorile de iarnă 2021-2022: Cum vor fi marcate în Chișinău
Fluxul de știri
0