Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

”Gazprom” nu a primit plățile curente pentru gaze: Termenul expiră astăzi

© Sputnik / Alexander GalperinGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
”Gazprom” amintește că termenul de achitare expiră astăzi, însă plățile curente pentru gaze încă nu au fost făcute.
CHIŞINĂU, 24 nov - Sputnik. Moldova nu a efectuat plata curentă pentru gaze, a informat ”Gazprom”. Miercuri, 24 noiembrie, expiră termenul de 48 după notificarea despre sistarea livrărilor din cauza neachitării, transmite RIA Novosti.
"Nu a fost recepționată plata curentă pentru gaze din Moldova. Termenul de 48 de ore de la notificarea privind sistarea livrărilor din cauza neachitării expiră astăzi", a spus reprezentantul companiei Serghei Kupriyanov.
Pe 22 noiembrie, ”Gazprom” a declarat că în Moldova ar putea fi deconectată de la gaz în 48 de ore.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Politică
Spînu, despre noua criză a gazelor: Ce decizii vor fi luate
”Gazprom” este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale, a anunțat luni seară reprezentantul oficial al concernului rus Serghei Kupriano, la postul TV ”Rossia 24”. Potrivit lui, Moldova trebuia să achite facturile pentru livrările curente până în data de 22 noiembrie.
“Având în vedere situația complicată economică și financiară în care se află Moldova, conducându-se de dorința de a păstra pentru Moldova capacitatea de a face față plăților pe termen lung în raport cu ”Gazprom”, dar și de poziția președintelui Rusiei, la care partea moldoveană a apelat în repetate rânduri cu rugămintea de a contribui la soluționarea problemei, ”Gazprom” a luat decizia de a semna contractul practic în condițiile propuse de partea moldoveană, dar cu o clauză esențială și importantă: Moldova va achita în termen în măsură deplină plățile curente la gaz”, a declarat Kuprianov.
“Astăzi, 22 noiembrie, a expirat termenul plății curente. Plata nu a fost efectuată. Dat fiind această situație, ”Gazprom”, în conformitate cu prevederile contractului, anunță partea moldovenească că, peste 48 de ore, livrările de gaz către Moldova vor fi sistate”, a mai menționat Serghei Cuprianov.
”Moldovagaz” a anunțat anterior că mizează pe sprijinul autorităților Republicii Moldova în soluționarea problemei.
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Economie
Moldovagaz mizează pe sprijinul autorităților la efectuarea plăților plata către Gazprom
„Ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, anunță ”Moldovagaz” în comunicatul său de presă.
Vicepremierul Andrei Spînu a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că problema gazului va fi soluționată joi.
El a precizat că banii rămași de la ”Energocom” – 1,4 miliarde lei din cele 1,7 miliarde lei, sumă acordată de Guvern societății pe acțiuni cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, va trece în contul ”Moldovagaz” pentru a achita datoria la ”Gazprom” de peste un miliard de lei, acumulată pentru luna octombrie și 50% avans din noiembrie
Fluxul de știri
0