Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldovagaz mizează pe sprijinul autorităților la efectuarea plăților plata către Gazprom

© Sputnik / Mihai CarausЗдание Молдовагаз
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Abonare
Moldovagaz își exprimă încrederea că autoritățile Moldovei vor acorda sprijin astfel ca livrările de gaze către țar noastră din cauza restanțelor la plată să nu fie sistate.
Moldovagaz a confirmat oficial, printr-un comunicat de presă, recepționarea notificări din partea Gazprom, din data de 22 noiembrie 2021, cu privire la posibila sistare a livrărilor spre țara noastră, în termen de 48 de ore, în condițiile neefectuării plăților pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021.
Moldovagaz anunță că “obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 dolari per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”.
Moldovagaz afirmă că “în acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație”.
Totodată, Moldovagaz anunță că mizează pe sprijinul autorităților Republicii Moldova în soluționarea problemei.
„Ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, anunță Moldovagaz în comunicatul său de presă.
Amintim că acum două ore, Gazprom a anunțat autoritățile Republicii Moldova că din cauza neefectuării plăților la gaz, peste 48 de ore, va opri livrările către țara noastră.
Anunțul a fost făcut de reprezentantul Gazprom Serghei Cuprianov, care a fost citat de Rusia 24.
Gazprom este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale, a anunțat Serghei Kuprianov. Potrivit lui, Moldova trebuia să achite facturile pentru livrările curente până în data de 22 noiembrie.
“Astăzi, 22 noiembrie, a expirat termenul plății curente. Plata nu a fost efectuată. Dat fiind această situație, Gazprimi, în conformitate cu prevederile contractului, anunță partea moldovenească că, peste 48 de ore, livrările de gaz către Moldova vor fi sistate”, a mai menționat Serghei Cuprianov.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Moldova și Rusia
Ministerul Infrastructurii, despre anunțul Gazprom privind sistarea gazului în Moldova
Fluxul de știri
0