Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Spînu, despre noua criză a gazelor: Ce decizii vor fi luate

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Abonare
Guvernul Republicii Moldova urmează să identifice soluții pentru a asigura livrarea gazului natural pentru cetățenii țării.
CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Modovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge datoria curentă către Gazprom, iar Guvernul încearcă să identifice soluții și să asigure livrarea gazului pentru cetățenii Republicii Moldova.
Precizarea a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pe canalul său de Telegram. Asta după ce concerul rus de livrare a gazelor a avertizat că ar putea sista livrarea combustibilului albastru către Republica Moldova, dacă partea moldovenească nu va efectua plățile pentru gazele consumate în termen de 48 de ore. Este vorba de o datoria pentru luna octombrie și o parte din noiembrie.
Deși, în seara zilei de 22 noiembrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susținea că nu a primit deocamdată nicio avertizare de la Gazprom privind necesitatea achitării plății curente, ministrul Spînu astăzi confirmă datoria și informează că ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al MoldovaGaz.
„Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către MoldovaGaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie”, scrie Spînu.
Potrivit ministrului, aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Mai mult, Spînu confirmă că această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și „nu este o condiționalitate nouă”.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Economie
Culmea iresponsabilității: Chicu a comentat noua criză a gazelor în Moldova
„După ședința Consiliului de Observatori, MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. La moment această datorie constituie 74 278 446,91 de dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 de dolari pentru mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, anunță Andrei Spînu.
El a mi precizat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a recepționat astăzi demersul MoldovaGaz referitor la situația creată. În acest sens, Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. În acest sens, vom reveni cu informații suplimentare.
Amintim, Gazprom a anunțat Republica Moldova că, din cauza neefectuării plăților pentru gaz, va opri livrările către țara noastră. Anunțul a fost făcut de reprezentantul Gazprom Serghei Cuprianov, care a fost citat de Rusia 24.
Gazprom este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale, a anunțat Serghei Kuprianov. Potrivit lui, Moldova trebuia să achite facturile pentru livrările curente până în data de 22 noiembrie.
“Având în vedere situația complicată economică și financiară în care se află Moldova, conducându-se de dorința de a păstra pentru Moldova capacitatea de a face față plăților pe termen lung în raport cu Gazprom, dar și de poziția președintelui Rusiei, la care partea moldoveană a apelat în repetate rânduri cu rugămintea de a contribui la soluționarea problemei, Gazprom a luat decizia de a semna contractul practic în condițiile propuse de partea moldoveană, dar cu o clauză esențială și importantă: Moldova va achita în termen în măsură deplină plățile curente la gaz”, a declarat Kuprianov.
Ulterior, directorul MoldovaGaz Vadim Ceban, într-un comentariu pentru Sputnik Moldova a confirmat notificarea primită de la Gazprom și susține că l-a anunțat pe Andrei Spînu despre această înștiințare.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Moldova și Rusia
Vor fi sau nu sistate livrările de gaz de la Gazprom - Ce spune directorul Moldovagaz
Fluxul de știri
0