Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Joi va fi soluționată problema gazului – Spînu a spus cum

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vicepremierul Andrei Spînu a susținut astăzi o conferință de presă după ce aseară Gazprom a anunțat că va sista livrarea gazului către Moldova.
CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Banii rămași de la Energocom – 1,4 miliarde lei din cele 1,7 miliarde lei, sumă acordată de Guvern societății pe acțiuni cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, va trece în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom de peste un miliard de lei, acumulată pentru luna octombrie și 50% avans din noiembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regional, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.
"Săptămâna trecută, joi, Ministerul Finanțelor a prezentat în Parlament proiectul pentru rectificarea Bugetului și alocarea acestor sume și a fost votat în prima lectură. Joi, la următoarea ședință de Parlament, proiectul de modificare a bugetului și de alocare a acestei sume de un miliard 700 de milioane către Energocom va fi votat în lectura a doua și banii vor fi disponibili", a declarat Spînu.
Potrivit vicepremierului, soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către MoldovaGaz, cesionarea acestei părți a datoriei către Energocom.
"Este vorba de suma de 1 miliard și 400 milioane de lei, suma necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată către MoldovaGaz, iar MoldovaGaz va face plata pentru gazele naturale”, a mai menționat Spînu.
Potrivit lui Spînu, aceste acțiuni ale Guvernului va permite achitarea datoriei Termoelectrica față de Moldovagaz, cât și soluționarea problemei actuale privind plata curentă a gazului consumat.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Moldova și Rusia
Vor fi sau nu sistate livrările de gaz de la Gazprom - Ce spune directorul Moldovagaz
"De asemenea, acest pas contribuie la reducerea datoriei a malului drept al Moldovagaz față de Gazprom, conform angajamentului luat de autorități. Iar relația dintre Energocom și Termoelectrica va soluționate în perioada următoare, ținând cont că ambele sunt companii de stat", a zis Spînu.
Spînu a afirmat că autoritățile Republicii Moldova regretă faptul că Gazpromul a făcut notificarea de ieri prin care a anunțat că este posibilă sistarea livrărilor de gaze din cauză cu s-au efectuat plățile curente. Adică Spînu dezaprobă cumva notificarea Gazpromului, dar a refuzat să spună din ce motive furnizorul rus de gaze naturale a recurs la acest gest.
"Astăzi voi transmite o scrisoare suplimentară către Gazprom în care vom informa oficial despre pașii pe care îi va lua Guvernul pentru redresarea situației", a declarat Spînu.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Moldova și Rusia
Gazprom: Livrările către Moldova ar putea fi sistate în 48 de ore
Amintim că concernul rus Gazprom a anunțat Republica Moldova că, din cauza neefectuării plăților pentru gaz, va opri livrările către țara noastră. Anunțul a fost făcut de reprezentantul Gazprom Serghei Cuprianov, care a fost citat de Rusia 24.
Gazprom este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale, a anunțat Serghei Kuprianov. Potrivit lui, Moldova trebuia să achite facturile pentru livrările curente până în data de 22 noiembrie.
“Având în vedere situația complicată economică și financiară în care se află Moldova, conducându-se de dorința de a păstra pentru Moldova capacitatea de a face față plăților pe termen lung în raport cu Gazprom, dar și de poziția președintelui Rusiei, la care partea moldoveană a apelat în repetate rânduri cu rugămintea de a contribui la soluționarea problemei, Gazprom a luat decizia de a semna contractul practic în condițiile propuse de partea moldoveană, dar cu o clauză esențială și importantă: Moldova va achita în termen în măsură deplină plățile curente la gaz”, a declarat Kuprianov.
Ulterior, directorul MoldovaGaz Vadim Ceban, într-un comentariu pentru Sputnik Moldova a confirmat notificarea primită de la Gazprom și susține că l-a anunțat pe Andrei Spînu despre această înștiințare.
Fluxul de știri
0