Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Vor fi sau nu sistate livrările de gaz de la Gazprom - Ce spune directorul Moldovagaz

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Abonare
Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus pentru Sputnik Moldova dacă vor fi sau nu sistate livrările de gaz de la Gazprom către țara noastră.
CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Directorul MoldovaGaz confirmă notificarea primită de la Gazprom și susține că l-a anunțat pe Andrei Spînu despre această înștiințare. Declarația a fost făcută de Vadim Ceban pentru Sputnik Moldova.
Reacția vine după ce în această seară concernul rus Gazprom anunță că din cauza neefectuării plăților la gaz, peste 48 de ore, va opri livrările către Republica Moldova.

"Sesizarea respectivă este despre consumul care a avut loc în octombrie și 50 % din consumul din luna noiembrie. Din octombrie noi am avut decalaj din cauza că prețul de achiziție a gazului inclus în tarif era la 150 de dolari, dar noi gazul îl procurăm de la Gazprom cu 800 de dolari și respectiv noi am avut acoperire deficitară. Tarifele pentru 1 noiembrie s-au aprobat pe data de 10 noiembrie, respectiv noi nu am avut mijloace financiare ca să achităm pentru luna noiembrie 50 de procente, așa cum prevede contractul", a spus Ceban.

Directorul MoldovaGaz susține că l-a anunțat pe viceministrul Andrei Spînu despre notificarea venită din partea concernului rus, însă ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat pentru jurnaliștii de la Ria Novosti că nu a primit deocamdată nicio avertizare privind necesitatea achitării plății curente pentru gazul consumat în noiembrie.
"Am avut discuții desigur, am avut discuții telefonice", a spus Ceban.
Întrebat dacă vor fi sistate livrările de gaz de la Gazprom către țara noastră, directorul MoldovaGaz a spus că deocamdată nu are o prognoză, dar lucrează cu Guvernul pentru a soluționa această problemă.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Moldova și Rusia
Gazprom: Livrările către Moldova ar putea fi sistate în 48 de ore
Precizăm că într-un alt interviu pentru un post de televiziune local, Ceban a declarat că soluția problemei ar fi o alocarea către Moldovagaz a unor bani de la bugetul de stat, bani pe care mai apoi Moldovagaz îi va returna.
“Noi soluții avem și mîine dimineața vom discuta cu Guvernul mecanismul de oferite a unor surse financiare - o alocare din bugetul de stat, fie prin Energocom, bani pe care noii ii vom întoarce. Problema e ca avem nevoie de acești bani urgent, întrucât dacă mergem la o banca comercială atunci pierdem mai mult timp”, a declarat Vadim Ceban.
Amintim că în această seară concernul rus Gazprom a anunțat că peste 48 de ore va opri livrările de gaz către Republica Moldova din cauza neefectuării plăților.
Gazprom este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale, a anunțat reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov.
Potrivit lui Kuprianov, Moldova trebuia să achite facturile pentru livrările curente până în data de 22 noiembrie.
Gazprom a purtat mult timp negocieri cu Republica Moldova pe tema aprovizionării cu gaze, finalizând discuțiile cu un contract corespunzător pe această temă.
Kuprianov a remarcat că propunerile Gazprom pentru contract, pentru prețul gazului au fost „bazate absolut pe prețurile de pe piață și au fost formate pe baza tranzacțiilor bursiere pentru gaz”. Partea moldovenească, a spus el, a insistat asupra unor prețuri preferențiale pentru ea.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Moldova și Rusia
Ministerul Infrastructurii, despre anunțul Gazprom privind sistarea gazului în Moldova
Amintim că pe 29 octombrie MoldovaGaz a reușit să prelungească contractul anterior de livrare a gazelor cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Instituția a anunțat că se va utiliza formula de preț propusă de partea moldovenească. Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni.
Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Astfel, de la 1 noiembrie Moldova cumpără din nou gaz din Federația Rusă.
Fluxul de știri
0