Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Culmea iresponsabilității: Chicu a comentat noua criză a gazelor în Moldova

Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fostul premier a declarat că Guvernul a dat dovadă de un comportament iresponsabil, dar există soluții pentru a ieși din situația privind riscul sistării livrării de gaze.
CHIŞINĂU, 23 nov - Sputnik. Moldova are bani pentru achitarea livrărilor curente de gaze, dar nu va fi atât de ușor de plătit, a declarat luni la un post de televiziune ex-premierul Moldovei Ion Chicu.
El a subliniat că regimul stării de urgență în sectorul gazelor naturale a expirat sâmbătă, astfel că guvernul nu dispune în prezent de pârghii legale de transferare a fondurilor pentru achitarea livrărilor de gaze.
Vicepremierul Andrei Spînu s-a comportat iresponsabil, a declarat fostul premier. ️Revenit la Chișinău după negocierile cu Gazprom și știind că vor apărea dificultăți la achitarea livrărilor curente de gaze, Spînu nu a făcut nimic pentru a preveni apariția unei noi crize, a spus Chicu.
Fostul șef al Guvernului i-a reproșat guvernului Găvrilița nedorința de a auzi opoziția și experții și a îndemnat să fie examinată ”experiența anului 2008”, când din cauza secetei din țară a fost înregistrat un deficit de grâu. Chicu a spus că guvernul a alocat atunci bani Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, prin intermediul căruia a fost cumpărat grâu din străinătate. În acest fel a fost posibilă depășirea obstacolelor formale privind alocarea mijloacelor financiare.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Moldova și Rusia
Vor fi sau nu sistate livrările de gaz de la Gazprom - Ce spune directorul Moldovagaz
În opinia lui Kiku, „chiar mâine” guvernul trebuie să se convoace de urgență urgent, să aprobe și să adopte în Parlament o lege specială care să permită achitarea gazelor consumate.
Chicu spune că bani sunt, inclusiv de la FMI, ei se află în conturile Băncii Naționale. ”Trebuie să reușim să achităm până joi acești bani, înainte de a se epuiza rezervele de gaz din conductă", a spus fostul premier.

Gazprom a anunțat că gazul pentru Moldova ar putea fi sistat în 48 de ore

Gazprom este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale, a anunțat luni seară reprezentantul oficial al concernului rus Serghei Kupriano, la postul TV ”Rossia 24”. Potrivit lui, Moldova trebuia să achite facturile pentru livrările curente până în data de 22 noiembrie.
“Având în vedere situația complicată economică și financiară în care se află Moldova, conducându-se de dorința de a păstra pentru Moldova capacitatea de a face față plăților pe termen lung în raport cu Gazprom, dar și de poziția președintelui Rusiei, la care partea moldoveană a apelat în repetate rânduri cu rugămintea de a contribui la soluționarea problemei, Gazprom a luat decizia de a semna contractul practic în condițiile propuse de partea moldoveană, dar cu o clauză esențială și importantă: Moldova va achita în termen în măsură deplină plățile curente la gaz”, a declarat Kuprianov.
“Astăzi, 22 noiembrie, a expirat termenul plății curente. Plata nu a fost efectuată. Dat fiind această situație, Gazprimi, în conformitate cu prevederile contractului, anunță partea moldovenească că, peste 48 de ore, livrările de gaz către Moldova vor fi sistate”, a mai menționat Serghei Cuprianov.

Moldovagaz mizează pe sprijinul autorităților

Moldovagaz a confirmat oficial, printr-un comunicat de presă, recepționarea notificări din partea Gazprom, din data de 22 noiembrie 2021, cu privire la posibila sistare a livrărilor spre țara noastră, în termen de 48 de ore, în condițiile neefectuării plăților pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021.
Moldovagaz anunță că “obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 dolari per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”.
Moldovagaz afirmă că “în acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație”.
Totodată, Moldovagaz anunță că mizează pe sprijinul autorităților Republicii Moldova în soluționarea problemei.
„Ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, anunță Moldovagaz în comunicatul său de presă.

Contractul de livrare a gazelor între Moldovagaz și Gazprom

Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov . Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Moldova și Rusia
Ministerul Infrastructurii, despre anunțul Gazprom privind sistarea gazului în Moldova
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom
Fluxul de știri
0