Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu: Mizăm pe sprijinul Consiliului Europei în evaluarea judecătorilor și procurorilor

© Photo : Facebook / Maia SanduPreședintele țării, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.
Președintele țării, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Abonare
Președintele țării, Maia Sandu, a susținut un briefing de presă împreună cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.
CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei, a venit astăzi în Republica Moldova. În timpul vizitei sale, aceasta s-a întâlnit cu președintele țării Maia Sandu, după care au susținut împreună o conferință de presă.
"Vizita vine să marcheze progresele înregistrate în ultimele câteva luni în relația dintre Republica Moldova și Consiliul Europei și să ia act de cele mai importante evoluții în sistemul justiției", a declarat Maia Sandu.
Potrivit șefului statului, acestea au discutat despre realizarea proiectelor de asistență incluse în Planul de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pe anii 2021-2024, care a fost lansat în luna aprilie la Strasbourg.
"Acest Plan are drept scop să ne asiste la alinierea legislației, instituțiilor și practicii cu standardele europene în domeniile drepturilor omului, statului de drept și democrației", a mai spus Sandu.
Proiectele incluse în Planul de Acțiuni vizează asigurarea integrității și independenței actorilor din justiție, combaterea violenței împotriva copiilor și femeilor, depășirea provocărilor legate de pandemia COVID-19, susținerea presei și alte domenii de interes pentru țara noastră.
DNA - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Politică
Un fost procuror DNA din România va evalua activitatea lui Stoianoglo
Un alt subiect discutat intens între Maia Sandu și Marija Pejčinović Burić a fost reforma justiției.
“Mizăm, în acest context, pe sprijinul Consiliului Europei în procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care va începe în anul 2022, care ne va permite să curățăm sistemul de persoane cu probleme de integritate și averi nejustificate. Expertiza oferită de Consiliul Europei în acest sens este utilă și necesară în eforturile actuale de promovare şi realizare a transformărilor interne”, a adăugat Sandu.
În cadrul discuțiilor cu secretar general, Sandu a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a-și îndeplini obligațiile asumate în contextul aderării la Consiliul Europei, în anul 1995.
"Obiectivul nostru este consolidarea instituțiilor democratice în Moldova, iar procedura de monitorizare a Moldovei de către Adunarea Parlamentară și trecerea la alt nivel al relațiilor cu APCE va dura până vom atinge acest obiectiv", a mai menționat Sandu.
La rândul său, Marija Pejčinović Burić a declarat că în toți acești ani, Consiliul Europei a fost un partener de încredere care a ghidat Republica Moldova în procesul complex de democratizare și i-a fost alături în momente de cotitură.
"Astăzi Republica Moldova are o ocazie unică de a realiza schimbări sistemice durabile în sectorul public și în justiție, de a restabili încrederea cetățenilor în statul lor și de a reda oamenilor speranța că pot avea o viață bună în țara lor. Azi avem puterea și voința de a repune țara pe calea dezvoltării și consolidării democratice și a construi în Moldova un stat de drept veritabil", a declarat Marija Pejčinović Burić.
Igor Grosu - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Politică
Igor Grosu va participa la Adunarea Interparlamentară a CSI
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit astăzi cu secretarul general al Consiliului Europei. La întrevedere au participat membrii delegației Legislativului la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).
Potrivit comunicatului emis de Parlament, în cadrul discuțiilor a fost abordată activitatea legislativă pe mai multe domenii – reformarea justiției, lupta împotriva corupției, promovarea drepturilor omului și reglementarea diferendului transnistrean.
Fluxul de știri
0