Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ceban: Închiderea Centrului COVID - o crimă împotriva cetățenilor

© Sputnik / Mihai Carauscentrul COVID-19 Chișinău MoldExpo
centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Abonare
Primarul Chișinăului a calificat intenția Ministerului Sănătății de a închide Centrul COVID de la Moldexpo drept un atac raider asupra sănătății oamenilor.
CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. Închiderea Centrului COVID de la Moldexpo este o crimă din partea statului asupra cetățenilor săi, un atac raider din partea Ministerului Sănătății și Guvernului asupra sănătății oamenilor.
Declarația a fost făcută de primarul Ion Ceban în cadrul unui briefing de presă organizat ca reacție la declarația făcută de ministrul Sănătății de la tribuna Parlamentului.
În cadrul ședinței Parlamentului în cadrul căreia a fost examinată moțiunea simplă împotriva ministrului Ala Nemerenco și a politicilor Ministerului Sănătății, ministrul a declarat că Centrul COVID-19 deschis de mi bine de un an la Centrul Expozițional Moldexpo ar putea fi închis în urătoarele zile. Potrivit ministrului, Centrul a ajuns un „mega-spital, cu peste 400 de paturi de tratament COVID-19 și tocmai 37 de paturi de reanimare”.
Ea a mai menționat că fiecare pat de reanimarea avea și o butelie enormă de oxigen. Mai mult, Nemerenco spune că toate aceste butelii de oxigen, inclusiv cele din depozitul de la Moldexpo, la cea mai mică eroare tehnică puteau provoca o explozie care ar fi generat o catastrofă.
Totodată, ea și-a declarat nemulțumirea față de condițiile în care activau medicii în acest centru, dar și de condițiile în care erau ținuți pacienții. În context, Nemerenco spune că după ce a fost învestită în funcție a decis ca acest Centru să fie „descărcat”. Toți pacienții de la reanimare au fost evacuați.
Centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Coronavirus
Ultima oră: Centrul COVID de la Moldexpo va fi închis
În context, Ion Ceban spune că Ala Nemerenco „habar nu are ce spune”.

„Habar nu are ce spune persoana din fruntea Ministerului Sănătății, care trebuie să fie responsabilă de acest domeniu și să nu se creadă prințesă peste toți medicii. Despre acest lucru vorbește tot sistemul medical. Este cel mai prost manager de până acum al Ministerului Sănătății.”, a afirmat Ceban despre prestația Alei Nemerenco.

Ceban este de părere că adevăratul motiv pentru care se vrea închiderea Centrului ar fi că acesta este un proiect municipal și Ministerul Sănătății se simte ofensat. Mai mult, Ceban spune că ar fi primit scrisori de la Ministerul Economiei și Moldexpo în care se menționa că oamenii au nevoie de acest centru expozițional pentru a organiza expoziții.
Primarul spune că ar mai fi existat și anterior o tentativă de închidere a Centrului COVID de la Moldexpo.

„A mai fost o tentativă, în plin val pandemic, de închidere a secțiilor de terapie intensivă de la Moldexpo. Și, tot ei, la ora două noaptea, au sunat conducerea de la spitalul sfânta Treime cu indicația de a redeschide secțiile de terapie intensivă. Oamenii mureau în drum și în ambulanțe, deoarece nu erau alte locuri în spitale și doar Moldexpo era salvarea”, a mai spus Ion Ceban.

Potrivit lui Ceban, Primăria Chișinău a solicitat, prin intermediul mai multor scrisori, întrevederi și ședințe de coordonare a pandemiei, ajutor în dotarea cu echipamente medicale si consumabile, cu puncte de suport de oxigen, a cerut asigurarea cu medicamente și preparate antivirale pentru tratamentul pacienților conform Protocolului clinic național.
Ambulanțe, bolnavi covid-19 - Sputnik Moldova, 1920, 21.11.2021
Coronavirus
COVID-19 în Moldova: Câte cazuri noi s-au înregistrat într-o zi
Primarul precizează că în acești aproape doi ani de pandemie, spitalele municipale au suportat toată povara internărilor și tratamentul pacienților cu COVID, fiind mobilizate 1 708 de paturi COVID și 79 de paturi ATI pentru pacienții atât din Chișinău cât și din țară.
„Doar anul trecut, Primăria a alocat peste 132 de milioane de lei în gestionarea pandemiei, iar până astăzi atât Guvernul precedent, cât și Guvernul actual nu ne-a rambursat nici un bănuț, cu toate că urma să o facă”, a mai spus Ion Ceban.
Potrivit lui Ceban, în perioada de activitate, prin Centrul COVID de la Moldexpo au trecut peste 40 de mii de suspecți la Covid-19, dintre care peste 15 mii au fost testați pozitiv, iar aproximativ patru mii de oameni au primit tratament în staționar.
În context, Ion Ceban spune că este dezamăgit de intenția autorităților din sănătate și menționează că este o rușine modul cum a fost prezentată informația de către doamna ministru de la tribuna Parlamentului.
„Nu a spus nimic însă despre timpul record, circumstanțele, scopul și eforturile depuse pentru a deschide acest centru, foarte necesar în 2020”, a menționat primarul Chișinăului.
Centrul COVID de la Moldexpo a avut rolul de eficientizare a gestionării fluxului mare de pacienți și diminuarea presiunii asupra sectorului spitalicesc.
Ulterior, Ministerul Sănătății a venit cu o reacție prin care precizează că „nu comentează declarațiile edilului capitalei, cu referire la subiectele moțiunii, care nu a fost susținută de Parlament”.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Societate
Cine va putea beneficia, de fapt, de compensațiile la gaz – Iată ce spune Ceban
Fluxul de știri
0