Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine va putea beneficia, de fapt, de compensațiile la gaz – Iată ce spune Ceban

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Abonare
Primarul de Chișinău, Ion Ceban, a venit cu o reacție privind ajutorul material oferit de Guvern în perioada rece a anului.
CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Solicitanților de ajutoare materiale alocate de Guvern li se vor verifica bunurile de ”lux”. Cel puțin asta afirmă primarul general, Ion Ceban, care a comunicat că persoanele vor fi evaluate de asistentul social privind bunurile pe care le dețin.

”Vor dispune de compensații de 700 de lei, acele persoane care vor fi evaluate de asistentul social completând cereri privind bunurile care le deține: televizor, frigider, lot de pământ, etc”, a scrie edilul-șef pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Ceban, cei care vor deține astfel de bunuri ”de lux”, vor fi lipsiți de compensații.
”Iată care va fi ajutorul real pentru perioada rece a anului, pentru majorarea gazului de 2 ori”, a mai menționat Ceban.
Săptămâna trecută, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că familiile nevoiașe care sunt eligibile de ajutor pe perioada rece a anului vor primi o îndemnizație de 700 de lei, cu 200 mai mult decât anterior. De asemenea, va fi extins numărul de familii care pot beneficia de acest ajutor. Este vorba despre 300 de mii de familii, cu 88 de mii mai mult decât anul trecut.
bani - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Societate
Persoanele cu nevoi speciale vor primi ajutoare materiale din partea municipalității
Ce ține de compensația creșterii tarifare la gaze naturale și la căldură, anunță Gavrilița, se vor bucura toți consumatorii casnici.
”Este vorba de 746 de mii de familii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum. Va fi compensată parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu două treimi din creșterea costurilor, adică cu maxim 450 de lei pe lună”, a menționat premierul.
În același timp, autoritățile locale au decis acordarea ajutorului suplimentar locuitorilor Capitalei pentru perioada rece a anului. Astfel, pentru compensațiile la facturi, municipalitatea a alocat aproape 90 de milioane de lei. Ajutorul va reprezenta 40 la sută din costul facturilor.
Compensațiile se vor acorda în contextul creșterii tarifului la gaz de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub. Noul tarif va fi aplicat din data de 1 noiembrie. Cu toate acestea, tariful actual este unul provizoriu și poate fi revizuit până la sfârșitul lunii.
Amintim că marți, 9 noiembrie, Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii vor achita de două ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Vineri, 5 noiembrie, Moldovagaz a expediat către ANRE cererea cu privire la majorare a tarifelor la gaze. Tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate pentru anul 2021 ar trebui să crească de la 4 128 la 9 396 lei pentru o mie de metri cubi.
Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Economie
Gavrilița a explicat cum va fi compensată majorarea tarifelor la gaz
Fluxul de știri
0