Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Astăzi expiră starea de urgență în sectorul gazelor naturale

© Sputnik / Pavel Lvov / Accesați arhiva multimediaGaz
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2021
Abonare
Astăzi expiră starea de urgență în sectorul gazelor naturale. Iată ce a însemnat.
CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Astăzi expiră starea de urgență în sectorul aprovizionării cu gaze naturale. Starea de urgență a fost instituită în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie 2021.
Decizia de instituire a fost luată după ce Moldova s-a confruntat cu o griză în domeniul gazelor naturale.
Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;
coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; De asemenea populația va fi familiarizată cu regulile de comportare în timpul situației excepționale, dar și introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.
În context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus ca în hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență să se precizeze clar că aceasta se referă strict la gestionarea crizei provocate de lipsa gazului natural. Propunerea vine în contextul în care, potrivit legii, pe perioada perioadei de urgență nu pot fi organizate alegeri, iar pe 21 noiembrie sunt planificate alegeri noi ale primarilor în 15 localități, inclusiv în municipiul Bălți.
Заседание парламента Молдовы 21 октября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Economie
ULTIMA ORĂ: Parlamentul a instituit stare de urgență în țară
Amintim că în această toamnă Republica Moldova a suferit o criză de gaze naturale, asta după ce contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie, după care a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Totuși pe parcursul lunii octombrie partea rusă a livrat doar 67% din necesarul de gaze, iar Moldova a fost nevoită să cumpere cantitate de combustibil albastru pentru a menține presiunea în rețea. Republica Moldova a achiziționat gaz natural și din surse alternative cu prețul de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Pe 29 octombrie MoldovaGaz a reușit să prelungească contractul anterior de livrare a gazelor cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Instituția a anunțat că se va utiliza formula de preț propusă de partea moldovenească. Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni.
Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Astfel, de la 1 noiembrie Moldova cumpără din nou gaz din Federația Rusă.
În data de 9 noiembrie, Consiliul de administrație al ANRE a aprobat tariful provizoriu reglementat pentru furnizarea gazelor naturale propuse de Moldovagaz. Astfel, moldovenii vor achita în noiembrie de peste două ori mai mult decât până acum, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei, fără TVA.
Квитанций на фоне газовой плиты - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Societate
Se ieftinește gazul? Cât am putea plăti în decembrie pentru combustibilul albastru
Fluxul de știri
0