Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se ieftinește gazul? Cât am putea plăti în decembrie pentru combustibilul albastru

© Sputnik / Mihai CarausКвитанций на фоне газовой плиты
Квитанций на фоне газовой плиты - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În luna decembrie am putea avea tarife mai mici la gazele naturale. Asta dacă ANRE va aproba un proiect în acest sens, care a fost deja pregătit. Cât ne-ar putea costa gazul în luna decembrie.
CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat Proiectul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021, care urmează să fie supus examinării. Dacă acest proiect va fi aprobat, atunci tarifele la gaze se vor micșora cu circa doi lei pentru un metru cub de gaz.
Consiliul de administrație al ANRE își propune să abroge hotărârea din 9 noiembrie, atunci când au fost stabilite tarifele provizorii la gazele naturale și să stabilească noi prețuri. Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, atunci acesta ar urma să intre în vigoare din 1 decembrie.
Conform proiectului, urmează să fie stabilite următoarele tarife:
în punctele de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale - 5 656 de lei pentru o mie de metri cubi (acum tariful e 7 834 de lei pentru o mie de metri cubi)
în punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale - 6 022 de lei pentru o mie de metri cubi (acum tariful e 8 115 de lei pentru o mie de metri cubi)
în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune - 6 233 de lei pentru o mie de metri cubi (acum tariful e 8 331 de lei pentru o mie de metri cubi)
în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune - 6 551 de lei pentru o mie de metri cubi (acum tariful e 8 649 de lei pentru o mie de metri cubi)
în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune (tariful pentru consumatori) - 8 161 de lei pentru o mie de metri cubi (acum tariful e 10 260 lei pentru o mie de metri cubi)
Astfel, dacă noile tarife vor fi aprobate, atunci consumatorii casnici vor plăti pentru gaz în decembrie în jur de 8 lei și 10 bani pentru un metru cub, fără TVA inclus.
Amintim că în data de 9 noiembrie, Consiliul de administrație al ANRE a aprobat tariful provizoriu reglementat pentru furnizarea gazelor naturale propuse de Moldovagaz. Astfel, moldovenii vor achita în noiembrie de peste două ori mai mult decât până acum, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei, fără TVA.

Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă (tariful pentru consumatori) a fost majorat de la 4298 la 10 260 lei pentru o mie de metri cubi.

Acest tarif este unul provizoriu, iar până la sfârșitul lunii urmează să fie aprobat prețul final pentru un metru cub de gaze naturale.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Societate
Deputații au stabilit cui și în ce măsură i se vor compensa facturile la gaz și căldură
Precizăm că pe 18 noiembrie deputații au votat în prima lectură proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energiei termice în perioada rece a anului. Proiectul are drept scop ca toți consumatorii casnici să beneficieze de compensații pentru facturile la gaz și încălzire.
Potrivit inițiativei, pentru primii 50 de metri cubi de gaz natural, diferența va fi compensată în proporție de 67%, iar pentru următorii 100 de metri cubi - în proporție de 50% din majorare. Astfel, compensația pentru consumul de gaze naturale va fi efectuată în două trepte.
Pentru primii 50 de metri cubi statul va compensa 4,3 lei din tarif, iar pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi se va compensa 3,2 lei din tarif.
Este de menționat faptul că proiectul de lege a fost votat în prima lectură, iar ca acesta să intre în vigoare este necesar să fie aprobat și în lectura a doua.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Societate
„Bicicleta, frigiderul și televizorul nu sunt un impediment”: La ce s-a referit Igor Grosu
Precizăm că Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0