Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ULTIMA ORĂ: Parlamentul a instituit stare de urgență în țară

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 21 октября 2021
Заседание парламента Молдовы 21 октября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Parlamentul a instituit stare de urgență în țară pentru 30 de zile. Iată ce se va întâmpla în această perioadă.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Începând de astăzi, pe întreg teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență în domeniul aprovizionării cu gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de deputați la propunerea Guvernului.
Se întâmplă după ce în această dimineață premierul Natalia Gavrilița și vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi au declarat în cadrul unui briefing că instituirea stării de urgență este necesară pentru că nu s-a ajuns încă la o înțelegere cu Gazprom, dar discuțiile cu concernul rus continuă.

„Lucrurile s-au mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că va fi într-un final. Între timp pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cubi, necesarul pentru luna octombrie fiin acoperit în mărime de doar 67%”, a precizat Gavrilița.

În context, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale s-au întrunit în ședință, ulterior miniștrii au aprobat, în cadrul unei ședințe de urgență la Guvern, proiectul de hotărâre privind starea de urgență. Inițiativa a fost transmisă Guvernului spre aprobare. Astfel, deputații s-au întrunit în ședință pentru a examina acest subiect.
De la tribuna Parlamentului, Gavrilița a reiterat necesitatea instituirii stării de urgență și achiziționării, chiar de astăzi, a gazului natural din surse alternative. Nici de această dată prim-ministrul nu a anunțat o cifră exactă pentru o mie de metri cubi de gaz procurat din surse alternative, dar nici care sunt aceste surse. Opoziția parlamentară a criticat guvernarea și a acuzat-o de lipsă de transparență în negocierea prețului la gaz natural.
instalație de gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Textul integral al hotărârii cu privire la declararea stării de urgență: Ce prevede
„Vorbiți despre transparență, dar nu ați dat astăzi nicio cifră", a declarat deputatul BECS Elena Bodnarenco.
Legislatoarea PCRM Elena Bodnarenco a precizat că guvernarea este gata să cumpere gaz din orice sursă indiferent de preț, doar pentru a nu „procura gaz din Federația Rusă”.
Gavrilița a spus că nu cifrele sunt problema în momentul de față, ci asigurarea cetățenilor cu gaze naturale, iar cea mai elocventă cifră în acest sens este deficitul de aproximativ 16 milioane de metri cubi. Gavrilița a mai spus că toate cifrele vor fi publicate ulterior.
„Vorbiți așa frumos de partenerii din Ucraina, de parcă Ucraina și Polonia au propriile resurse gaz. Sunteți gata să plătiți azi orice sumă pentru gaz, doar ca acesta să nu fie din Rusia”, a spus deputatul PCRM Elena Bodnarenco.
În replică, Gavrilița a menționat că Chișinăul poartă discuții inclusiv cu Gazpromul și că se dorește semnarea unui contract pe termen lung cu furnizorul de gaze din Rusia. Cât privește sursele de alternativă.
„Surse de alternativă înseamnă accesarea unei piețe liberalizate, unde există gaz și din Rusia și din alte surse”, a spus Gavrilița.
Potrivit premierului, către ora 15:00 Republica Moldova urmează să primească ofertele de preț pentru gazul natural achiziționat din surse alternative.
Deputați - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Bodnarenco: Sunteți gata să plătiți oricât pentru gaz, doar să nu fie din Rusia
În contextul alegerilor noi din mai multe localități din țară, Gavrilița a declarat că, potrivit legii, în perioada stării de urgență alegeri nu pot fi desfășurate. Acest lucru a fost confirmat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, deși în cadrul ședinței Guvernului acesta a propus ca Parlamentul să să stipuleze expres că starea de urgență nu va afecta organizarea scrutinelor locale. Acesta a reiterat această propunere și în cadrul ședinței Parlamentului.
„În Parlament poate fi soluționată definitiv problema. O opțiune ar fi ca Parlamentul să facă claritate chiar în cadrul acestei hotărâri și să spună clar că starea de urgență nu afectează alegerile preconizate”, a precizat Litvinenco.
Ulterior, Parlamentul a aprobat un amendament în acest sens. Astfel, starea de urgență nu va afecta organizarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie 2021.
Trebuie precizat că pentru declararea stării de urgență în domeniul gazelor naturale au votat doar deputații PAS. Opoziția parlamentară s-a abținut de la vot.
Fluxul de știri
0