Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deputații au stabilit cui și în ce măsură i se vor compensa facturile la gaz și căldură

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Abonare
Consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru facturile la gaz și căldură în perioada rece a anului. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi în Parlament, în prima lectură.
CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. Deputații au votat astăzi în prima lectură proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energiei termice în perioada rece a anului. Astfel, proiectul are drept scop ca toți consumatorii casnici să beneficieze de compensații pentru facturile la gaz și încălzire.
Proiectul de lege a fost aprobat în contextul în care în data de 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful provizoriu pentru gazele naturale. Astfel, moldovenii vor achita de peste două ori mai mult decât până acum, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei, fără TVA. În contextul acestor majorări, Termoelectrica a anunțat că și tarifele la încălzire se vor majora pe motiv că CET-urile funcționează pe gaz, iar autoritățile au decis să vină cu compensații și ajutoare pentru cetățeni.
Potrivit proiectului, pentru primii 50 de metri cubi de gaz natural, diferența va fi compensată în proporție de 67%, iar pentru următorii 100 de metri cubi - în proporție de 50% din majorare. Astfel, compensația pentru consumul de gaze naturale va fi efectuată în două trepte.

Pentru primii 50 de metri cubi statul va compensa 4,3 lei din tarif, iar pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi se va compensa 3,2 lei din tarif.

Conform datelor prezentate de Moldovagaz, circa 746 de mii de gospodării casnice sunt consumatoare de gaze naturale. Mijloacele financiare necesare pentru compensarea diferenței de preț vor constitui aproximativ 771 de milioane lei pentru cinci luni.
Totodată, statul va oferi compensații și persoanelor care sunt conectate la energia termică centralizată, pe motiv că odată cu majorarea tarifului la gaz, se va majora și prețul pentru căldură, deoarece CET-urile activează pe gaze naturale. Astfel, statul va compensa consumul pentru prima gigacalorie, iar compensarea maximă va constitui 450 de lei pe lună.
Este vorba de toți consumatorii de căldură centralizată din municipiul Chișinău și Bălți, mai exact 222 de mii de familii, a precizat autorul proiectului, deputatul Dan Perciun. Compensarea cheltuielilor pentru acești consumatori va necesita aproximativ 340 de milioane de lei pentru o perioadă de cinci luni. Mijloacele financiare vor fi alocate din bugetul de stat.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Societate
„Bicicleta, frigiderul și televizorul nu sunt un impediment”: La ce s-a referit Igor Grosu
Acest proiect de lege a trezit mai multe dispute în plenul Parlamentului. Opoziția, adică fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), s-a arătat nemulțumită de ceea ce a propus autorul proiectului, pe motiv că aceste compensații nu vor fi făcute în totalitate, ci parțial. Adică, cetățenii oricum vor plăti mai mult, chiar dacă se vor oferi aceste compensații, au menționat deputații din opoziție.
În replică, deputatul Dan Perciun, care este și autorul acestui proiect, a menționat că statul face tot ce îi este în puteri și că aceste compensațiile sunt menite să țintească anume păturile social-vulnerabile. Perciun a precizat că majoritatea cetățenilor consumă până la 150 de metri cubi de gaze naturale, iar asta înseamnă că aceste compensații vor ținti în cea mai mare parte a consumatorilor casnici.
Deputații BCS au menționat că vor susține acest proiect de lege, dar în cea de-a doua lectură vor veni cu amendamente care să-l completeze. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vlad Batrâncea a declarat că fracțiunea sa la fel a pregătit un proiect în acest sens și le-a propus celor din PAS să coopereze pentru a îmbunătăți proiectul menit să ofere compensații la gaz și căldură.
Batrâncea a menționat că aceste compensații trebuie să fie oferite și agenților economici, deoarece majorarea tarifului la gaz va contribui la creșterea prețurilor la o bună parte din produsele alimentare, iar în rezultat, compensațiile oferite de stat nu vor fi deloc simțite, a mai adăugat deputatul.
Заседание парламента Молдовы 18 ноября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Societate
Deputații au operat modificări în bugetul de stat pentru acest an
Este de menționat faptul că proiectul de lege a fost votat în prima lectură, iar ca acesta să intre în vigoare este necesar să fie aprobat și în lectura a doua.
Amintim că în data de 9 noiembrie, Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii vor achita de peste două ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei, fără TVA.
Precizăm că Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0