Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mitropolia Moldovei cere autorităților compensații la gaz pentru biserici și mănăstiri

© Sputnik / Mihai Carausbiserică
biserică - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Abonare
Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a atras atenția că majorarea tarifului la gaz pune în dificultate o mare parte din bisericile și mănăstirile țară.
CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Mitropolia Moldovei solicită autorităților compensații la gazele naturale, similare celor aplicate pentru consumatorii casnici pentru biserici și mănăstiri. O declarație în acest sens a fost publicată pe pagina oficială a Mitropoliei, care a menționat că majorarea tarifului la gaz pune în dificultate lăcașele sfinte.
Slujitorii bisericii menționează că timp de aproape doi ani au fost nevoiți să facă față provocărilor pandemiei, iar acum se confruntă cu un alt obstacol.
”Cu îngrijorare constatăm că în ajunul iernii 2021-22, tariful majorat la gaze pune în dificultate marea majoritate a bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Prețul de 11,08 lei pentru un metru cub de gaze este o problemă pentru comunitățile care și cu vechiul tarif cu greu făceau față achitării facturilor”, este menționat în comunicatul emis de Mitropolie.
Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove precizează că majoritatea bisericilor și mănăstirilor din țară au sisteme de încălzire cu gaze, iar cheltuielile pentru comunitățile bisericești vor deveni foarte mari în contextul actualului tarif la gazele naturale.
”Pentru comunitățile din localitățile rurale aceasta este o povară și mai mare, ținând cont de sărăcia multora dintre locuitorii de la țară. Dacă credincioșilor de la sate nu le vor ajunge bani pentru a-și achita propriile facturi pe timpul iernii, există riscul ca pentru facturile la gaz ale bisericilor problema să fie una enormă”, se mai arată în comunicat.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Societate
Guvernul a aprobat! Cine va primi compensații la gaz și căldură
În acest sens, Mitropolia solicită autorităților ca, în urma cererilor depuse, bisericilor și mănăstirilor să li se aplice aceleași compensații ca și consumatorilor casnici, ținând cont de faptul că bisericile sunt unități non-profit.
”Inițiativa unei compensații vine și din practica unor țări membre ale Uniunii Europene, în care majoritatea populației o reprezintă creștinii ortodocși, precum Grecia, Bulgaria și România, unde statul sprijină bisericile și clerul, ca o recunoaștere a rolului deosebit al Bisericii Ortodoxe în ceea ce privește instaurarea unui climat de moralitate și respect al legii în societate”, precizează Mitropolia.
Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove atrage atenția că ”bisericile nu aparțin preoților, ci comunităților, iar peste 700 dintre acestea sunt monumente ocrotite de stat. Cu alte cuvinte, constituie patrimoniu național.
Amintim că pe 9 noiembrie Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii vor achita de două ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Vineri, 5 noiembrie, Moldovagaz a expediat către ANRE cererea cu privire la majorare a tarifelor la gaze. Tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate pentru anul 2021 ar trebui să crească de la 4 128 la 9 396 lei pentru o mie de metri cubi.
Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Restaurant - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Societate
HoReCa, la pământ din cauza majorării tarifului la gaz: Se așteaptă noi scumpiri
Fluxul de știri
0