Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

HoReCa, la pământ din cauza majorării tarifului la gaz: Se așteaptă noi scumpiri

© Sputnik / Mihai CarausRestaurant
Restaurant - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Abonare
Sectorul HoReCa solicită ajutor din partea autorităților după ce tariful la gaz s-a majorat de peste două ori. Totodată, reprezentanții sectorului anunță că vor fi nevoiți să majoreze prețurile la serviciile prestate pentru a putea acoperi cheltuielile pentru gaz.
CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Ne așteaptă noi scumpiri. De această dată este vorba despre sectorul HoReCa, reprezentanții căruia susțin că sunt în prag de faliment mai ales acum, în contextul majorării tarifului la gaz.
Astfel, într-o postare pe pagina de Facebook a Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova „MĂR”, reprezentanții solicită ajutorul autorităților și cer revizuirea deciziei de a nu oferi compensații și agenților economici. Totodată, în contextul noilor tarife la gaz, reprezentanții sectorului HoReCa anunță și ei scumpiri.
Se întâmplă după ce marți, 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful provizoriu pentru gazele naturale. Astfel, moldovenii vor achita de peste două ori mai mult decât până acum, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei, fără TVA. Ulterior, autoritățile au anunțat că se vor oferi compensații la facturile la gaz pentru consumatorii casnici, dar agenții economici nu vor beneficia de aceste ajutoare din partea statului.
Reprezentanții sectorului HoReCa se plâng că pe lângă faptul că nu pot activa la capacitate maximă din cauza pandemiei, acum se mai adaugă și tarifele mari la gaz, iar acest lucru va reduce mult din veniturile pe care le au agenții economici.
„În prezent, în urma restricțiilor aprobate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, HoReCa activează la o capacitate de 30%. Unitățile administrativ-teritoriale care au o populație mai mare, o activitate economică sporită și o centrare a unităților de alimentație publică, se află în Cod Roșu, care presupune: activitatea la 50% din capacitatea sălii de deservire, intrarea doar pe bază de certificat COVID, interzicerea evenimentelor private”, se menționează într-o postare a Asociației „MĂR”.
Oamen din raionul Briceni, Republica Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Analize și opinii
Inflația crește rapid în Moldova: Produsele alimentare se scumpesc cel mai mult
Reprezentanții sectorului HoReCa au mai precizat că din cauza scumpirilor în lanț care au loc acum din cauza majorării tarifului la gazele naturale, va crește și devizul de cheltuieli ale restaurantelor. Astfel, cheltuielile pentru serviciile comunale vor crește de minim trei ori, susțin reprezentanții sectorului. Astfel, se așteaptă majorări cu 30 la sută a serviciilor prestate de sectorul HoReCa pentru a putea acoperi cheltuielile.
„În același timp, instituțiile de alimentație publică vor păstra aceeași capacitate de lucru, dar, vor avea mai puțini oaspeți. Cetățenii se vor orienta spre acoperirea cheltuielilor primare, în special în perioada rece a anului, precum: achitarea serviciilor comunale, hrană, îmbrăcăminte și alte necesități personale”, se precizează în postare.
Cei din Asociația „MĂR” susțin că odată cu majorarea prețurilor în lanț, inclusiv în localuri, va duce la o scădere drastică a numărului de clienți. Din acest motiv, reprezentanții Asociației solicită autorităților să intervină și să revizuiască decizia de a nu oferi compensații și agenților economici din țară.
Amintim că miercuri, 10 noiembrie, Guvernul a stabilit programul de compensații pentru tarifele la gazele naturale. Astfel, compensația pentru consumul de gaze naturale va fi efectuată în două trepte: pentru primii 50 de metri cubi statul va compensa 4,3 lei din tarif, iar pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi - 3,2 lei din tarif. Aceste compensații vor fi oferite doar consumatorilor casnici, a precizat premierul Natalia Gavrilița.
Octavian Calmîc  - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2021
Politică
Când își va da demisia conducerea ANRE? Iată ce spune Octavian Calmîc
Fluxul de știri
0