Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul a aprobat! Cine va primi compensații la gaz și căldură

© Sputnik / Mihai CarausGaz
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv proiectului de compensare a cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energie termică în perioada rece a anului.
CHIȘINĂU, 17 nov - Sputnik. Străinii și apatrizii domiciliați în țara noastră vor primi și ei compensații la gaze și energie termică pentru perioada rece a anului. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi mai multe propuneri la proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energie termică în perioada rece a anului.
Potrivit avizului, de compensații la gaze și energie termică vor beneficia toți cetățenii Republicii Moldova, precum și cetățenii străini, apatrizii și refugiații cu domiciliu în Republica Moldova. Or, conform articolului 19 din Constituția Republicii Moldova, cetățenii străini și apatrizii au aceleași drepturi ca și cetățenii Republicii Moldova.
Decizia a fost luată după ce săptămâna trecută, Guvernul a votat mecanismul de compensare a facturilor la gaz și căldură. Ulterior, premierul și ministrul Muncii și Protecției Sociale au ieșit într-o conferință de presă pentru a explica procedura de compensare a facturilor și cine ar urma să fie beneficiar.
Suma ajutorul pentru perioada rece a anului a fost majorată. A fost mărit și plafonul venitului minim garantat pentru cei care vor să beneficieze de compensații pentru perioada rece a anului.
Potrivit avizului aprobat pe 17 noiembrie de miniștri, se propune ca în factură să fie indicată suma compensației de care beneficiază consumatorul, dar nu „suma diferenței în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale și energie termică alocate din bugetul de stat”. Or, în conformitate cu noțiunile definite la articolul 2 din proiect, „diferența în urma majorării tarifelor” este diferența integrală dintre prețul din luna de facturare și din luna octombrie 2021.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Societate
Gavrilița a anunțat când va fi aprobat bugetul pentru anul 2022
Menționăm că mecanismul de compensare a diferenței de preț în urma majorării prețurilor pentru consumatorii de gaze naturale nu se răsfrânge asupra asociațiilor de locatari care au centrale termice de cartier sau de bloc, sau de scară. Astfel, locatarii respectivi nu vor putea obține compensații pentru gazele naturale consumate pentru producerea energiei termice pentru încălzire și prepararea apei calde menajere.
„În acest context, atenționăm că este necesar de identificat mecanismul de compensare a energiei termice furnizate de asociațiile de locatari ce au centrale termice de cartier sau de bloc sau de scară. Prin urmare, considerăm oportun revizuirea reglementării normelor ce țin de acordarea compensării diferenței de preț în cazul asociațiilor de locatari ce au centrale termice într-un articol separat”, este precizat în avizul Guvernului.
Proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energie termică propune compensarea diferenței în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale consumatorilor casnici:
pentru primii 50 m3 consumați: 67% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021;
pentru următorii 100 m3 consumați: 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.
De asemenea, proiectul prevede compensarea diferenței în urma majorării tarifelor pentru consumul energiei termice consumatorilor casnici pentru sezonul rece al anului în mărime de 67% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021 pentru prima gigacalorie consumată pe consumator casnic.
Menționăm că realizarea prezentului proiect de lege atrage după sine alocarea de mijloace financiare suplimentare din bugetul de stat. Natalia Gavrilița a anunțat că în ședința de vineri, 19 noiembrie, va fi aprobat proiectul bugetului de stat pentru anul viitor.
Pentru implementarea prevederilor inițiativei legislative supuse avizării, în proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 210 milioane de lei, iar în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022, în acest scop, sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 900 de milioane de lei.
bloc de locuit - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Economie
Datornicii la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare, în vizorul Serviciului Fiscal
Fluxul de știri
0