Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Dacă Guvernul nu va aproba tarife mai mari - transportatorii pot să falimenteze: expert

© Sputnik / Miroslav Rotaritransport public
transport public - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ce ar însemna dublarea tarifului la călătorii, dar și dacă sunt pregătiți cetățenii să facă față acestor scumpiri? Răspuns la aceste întrebări a oferit expertul economic Viorel Gîrbu, pentru Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Dacă Guvernul nu va aproba tarife mai mari pentru călătorii, transportatorii pot să falimenteze și, pur și simplu, să dispară acest serviciu. De această părere este expertul economic Viorel Gîrbu, fiind solicitat de Sputnik Moldova cu privire la cererea transportatorilor de a dubla prețul călătoriilor.

”Dacă tarifele nu acoperă costurile, sigur că transportatorii nu sunt obligați să lucreze, din ce bani? Să-și vândă casa? Ce să facă transportatorii ca să presteze acest serviciu? Nu o să iasă pe rute. Dacă tarifele sunt mai mici decât costurile, nimeni nu o să presteze serviciu”, a spus Viorel Gîrbu.

Totodată, expertul consideră că problema transportatorilor va lovi în primul rând în cetățeni, întrucât în lipsa transportului, oamenii vor fi nevoiți să se deplaseze pe jos sau să facă autostopul.
”Este o chestiune obiectivă, dacă prețul este prea mic, autobuzul în general nu va veni în gară. Și atunci cetățeanul ce câștigă? Noi suntem o țară săracă. Dar sunt costuri obiective și aceste costuri trebuie acoperite”, a declarat interlocutorul.
Viorel Gîrbu este de părerea că, în acest context, Guvernul nu trebuie să intervină în stabilirea prețului pentru călătorii și să-i lase pe transportatori să vină cu prețurile cu care vor ei.
Protest transportatori, 09 octombrie 2019 - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Societate
Transportatorii ies din nou în stradă: Ce tarife cer pentru călătorie
”Trebuie să-i lase pe transportatori să vină cu prețurile cu care vor ei. Dar să nu intervină și să nu stabilească pentru ei prețurile, care și așa sunt depreciate pe piață”, a menționat expertul economic.
În același timp, expertul economic a menționat că trebuie să avem o abordare rațională ce ține de stabilirea tarifului la călătorii, în contextul creșterii prețurilor la carburanți, dar și trebuie să ținem cont de costurile de mentenanță a vehiculelor.
”Transportul nu e gratuit. Autoturismul, autobuzul acela costă bani, deservirea costă bani, piesele de schimb costă bani, combustibilul costă bani. Dacă persoana care prestează acest serviciu nu-și acoperă cheltuielile, atunci cum o să presteze el serviciul – o să falimenteze”, a spus Gîrbu.
Totodată, Viorel Gîrbu este de părerea că prețul trebuie să reflecte realitățile.
”Trebuie să-i permită acelui prestator de serviciu să-și acopere cheltuielile și să încaseze un anumit profit. Asta este, fiecare lucrează pentru un anumit profit”, a afirmat interlocutorul.
Expertul economic consideră că o soluție pe care ar putea să o implementeze Guvernul în problema transportatorilor este oferirea creditelor pentru procurarea de noi autobuze de capacitate mare, care, per unitate de pasager, consumă mai puțin.

”Deci, să nu fie autobuze din astea mici, care costă scump, vechi. În care trebuie de intervenit cu reparație și stau mai mult în service decât pe rută”, a spus Gîrbu.

Amintim că în data de 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, se va desfășura protestul transportatorilor. Aceștia sunt nemulțumiți de politica tarifară aplicată de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Potrivit transportatorilor, ultima dată, tariful pentru călătoriile în transport a fost modificat la sfârșitul anului 2019 atunci când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru.
În context, reprezentanții APOTA au precizat că în prezent, transportatorii activează cu tariful de 0,6 lei/km care este doar cu doi bani mai mare decât tariful stabilit prin raportul de expertiză la situația din august 2012, iar la baza calculelor a stat: motorina de 15,6 lei/litru și salariul șoferului de 1 200 lei/lunar. Astfel, reieșind din scumpirile în lanț care au loc în această perioadă, transportatorii spun că au ajuns în impas.
Vicepremierul Andrei Spînu a declarat anterior că transportatorii care au anunțat proteste solicită dublarea tarifelor.
"Suntem într-o comunicare permanentă cu transportatorii. Ce ei nu au spus transportatorii este că vor dublarea tarifului, uneori chiar mai mult. Ei cer peste un leu și ceva. Până nu voi avea calcule și informații, eu personal nu voi semna nicio majorare de tarif. Tarife din pod în baza unor calcule nejustificate nu vor avea loc", a declarat Spînu.
Spînu a precizat că mai întâi urmează să se informeze și să analizeze condițiile lor, apoi va comunica detalii.
transport - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Politică
Vom plăti de două ori mai mult pentru călătorii? Transportatorii, cu piciorul în prag
Fluxul de știri
0