Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Transportatorii ies din nou în stradă: Ce tarife cer pentru călătorie

© Sputnik / Miroslav RotariProtest transportatori, 09 octombrie 2019
Protest transportatori, 09 octombrie 2019 - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Abonare
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto anunță noi proteste. Transportatorii spun că urmează să iasă la grevă în data de 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale.
CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) informează că joi, 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, se va desfășura protestul transportatorilor. Aceștia sunt nemulțumiți de politica tarifară aplicată de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Într-o notificare prezentată Primăriei municipiului Chișinău pentru a obține permisiunea de a protesta, reprezentanții APOTA susțin că se vor aduna în Piața Marii Adunări Naționale în jurul orei 09:00. La protest vor participa aproximativ o sută de transportatori nemulțumiți, iar majoritatea vor veni în PMAN cu autobuzul sau microbuzul pe care activează.
Anterior, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a expediat un demers către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în special ministrului Andrei Spînu, în care solicită intervenția autorităților și majorarea tarifelor pentru călătorii.
Potrivit transportatorilor, ultima dată, tariful pentru călătoriile în transport a fost modificat la sfârșitul anului 2019 atunci când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru.
În context, reprezentanții APOTA au precizat că în prezent, transportatorii activează cu tariful de 0,6 lei/km care este doar cu doi bani mai mare decât tariful stabilit prin raportul de expertiză la situația din august 2012, iar la baza calculelor a stat: motorina de 15,6 lei/litru și salariul șoferului de 1 200 lei/lunar. Astfel, reieșind din scumpirile în lanț care au loc în această perioadă, transportatorii spun că au ajuns în impas.
Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, consideră că tariful ar trebui să depășească un leu pentru un kilometru, în loc de 60 de bani pe kilometru cât este în prezent.
Vicepremierul Andrei Spînu a declarat anterior că transportatorii care au anunțat proteste solicită dublarea tarifelor.
"Suntem într-o comunicare permanentă cu transportatorii. Ce ei nu au spus trans este că vor dublarea tarifului, uneori chiar mai mult. Ei cer peste un leu și ceva. Până nu voi avea calcule și informații, eu personal nu voi semna nicio majorare de tarif. Tarife din pod în baza unor calcule nejustificate nu vor avea loc" a declarat Spînu.
Spînu a precizat că mai întâi urmează să se informeze și să analizeze condițiile lor, apoi va comunica detalii.
transport - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Politică
Vom plăti de două ori mai mult pentru călătorii? Transportatorii, cu piciorul în prag
Fluxul de știri
0