Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vom plăti de două ori mai mult pentru călătorii? Transportatorii, cu piciorul în prag

transport
transport - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Abonare
Transportatorii care au anunțat proteste solicită dublarea tarifelor, afirmă vicepremierul Spînu.
CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Transportatorii cer dublarea sau chiar triplarea tarifului pentru călătorie. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.
Asta după ce transportatorii au anunțat că vor ieși la protest în decursul acestei săptămâni dacă ministerul de resort nu va revizui tarifele pentru călătorii, care în prezent este de 60 de bani pentru un kilometru.

"Suntem într-o comunicare permanentă cu transportatorii. Ce ei nu au spus trans este că vor dublarea tarifului, uneori chiar mai mult. Ei cer peste un leu și ceva. Până nu voi avea calcule și informații, eu personal nu voi semna nicio majorare de tarif. Tarife din pod în baza unor calcule nejustificate nu vor avea loc" a declarat Spînu.

Vicepremierul susține că autoritățile nu vor ceda presiunilor transportatorilor, care amenință cu proteste. Spînu a precizat că mai întâi urmează să se informeze și să analizeze condițiile lor, apoi va comunica detalii.
"Îmi pare rău că ei șantajează oamenii cu stoparea transportului. Dacă vor să protesteze, să o facă în limita legilor. Mai ales atunci când solicitați o dublare sau pe alocuri o triplare de tarife. Pe parcursul săptămânii vom ieși cu o conferință de presă", a spus Spînu.
Amintim că Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat astăzi că în această săptămână va ieși la protest. Nu este prima dată când transportatorii amenință cu proteste. Aceștia spun că fac cu greu față scumpirilor în lanț a carburanților și înregistrează pierderi considerabile. În data de 29 septembrie, transportatorii au venit cu un ultimatum de 30 de zile către autorități ca acestea să majoreze tarifele la cursele inter-urbane. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, consideră că tariful ar trebui să depășească un leu pe kilometru, în loc de 60 de bani pe kilometru cât este în prezent.
Protest transportatori, 09 octombrie 2019  - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Societate
Transportatorii amenință cu noi proteste și cer modificarea tarifelor pentru călătorii
Potrivit reprezentanților Asociației, până în prezent, aceștia au trimis de trei ori solicitări către Minister pentru revizuirea tarifelor pentru călătorii. Iar după expedierea acestor solicitări, au avut loc ședințe de lucru între reprezentanții MIDR și APOTA.
”APOTA constată că în cadrul acestor întruniri MIDR nu a venit cu nici o soluție și nu a avut capacitatea să prezinte calculele proprii. Regretăm că MIDR încearcă să jongleze cu unele cifre și este preocupat de coruperea unor transportatori care ar ”confirma” că mărimea tarifului actual este unul real”, se menționează în comunicatul emis de APOTA.
De asemenea, membrii Asociației sunt nemulțumiți că Ministerul a respins fără niciun motiv necesitatea restituirii accizelor la combustibil pentru transportatori (mecanism care funcționează în toate statele UE) și nu a venit cu instrumente de ordin financiar-fiscal sau administrativ de care dispune, care ar diminua din iminenta creștere a tarifului la serviciile de transport.
”În aceste împrejurări protestele transportatorilor devin inevitabile”, se mai menționează în comunicatul APOTA.
Anterior, președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a comunicat că transportatorii nu-și mai pot acoperi costurile, iar această problemă a început să fie tot mai vizibilă după primul val de scumpire a motorinei.
Potrivit transportatorilor, ultima dată, tariful pentru călătoriile în transport a fost modificat la sfârșitul anului 2019 atunci când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru. În context, reprezentanții APOTA au precizat că, transportatorii activează cu tariful de 0,6 lei/km care este doar cu doi bani mai mare decât tariful stabilit prin raportul de expertiză la situația din august 2012, iar la baza calculelor a stat: motorina de 15,6 lei/litru și salariul șoferului de 1 200 lei/lunar.
Fluxul de știri
0