Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deputații au operat modificări în bugetul de stat pentru acest an

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 18 ноября 2021
Заседание парламента Молдовы 18 ноября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Abonare
Deputații au votat, în prima lectură, modificarea bugetului de stat pentru acest an. Astfel, veniturile bugetului s-a propus să se majoreze cu peste 760 de milioane de lei, iar cheltuielile - cu peste 420 de milioane de lei.
CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede modificarea bugetului de stat pentru anul curent. Acest proiect de lege a fost susținut cu votul a 58 de deputați.
Modificarea bugetului a fost condiționată de starea de urgență în sectorul energetic și de necesitatea întreprinderii măsurilor de ordin legislativ pentru depășirea acesteia.
Astfel, proiectul de lege prevede majorarea veniturilor bugetului de stat cu 767,8 de milioane de lei, a cheltuielilor – cu 421,7 de milioane de lei, în timp ce deficitul bugetar se va micșora cu 346,1 milioane de lei. Totodată, estimările încasărilor la impozite și taxe se majorează cu 700 milioane de lei și la alte venituri - cu 67,8 milioane de lei.
Deputații au decis să majoreze bugetul de stat pe motiv că trebuie să se aloce bani pentru:
compensarea diferenței de tarife, conform facturilor de gaze naturale și energie termică – 210 milioane de lei;
ca urmare a majorării multiplicatorului (plafonului) pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului de ajutor pentru perioada rece a anului de la 2,2 actual la 2,6 – 104 de milioane de lei;
pentru asigurarea indemnizației salariaților cu copii și indemnizației pentru şomaj tehnic, conform măsurilor de susținerea a angajaților și salariaților în condițiile aplicării măsurilor de restricție pe perioada pandemiei de COVID-19 – 35 de milioane de lei, dar și altele.
Menționăm că acest proiect de lege a fost votat în prima lectură și urmează să fie votat în cea de-a doua lectură, care este și cea finală. Pentru a intra în vigoare acest proiect de lege, el trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Societate
Guvernul a aprobat! Cine va primi compensații la gaz și căldură
Fluxul de știri
0