Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Vizita Maiei Sandu la Moscova - Ce spun Popescu și Lavrov

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
În cadrul conferinței comune a miniștrilor de Externe ai Republicii Moldova și Federației Ruse a fost abordat subiectul unei eventuale vizite oficiale a Maiei Sandu la Moscova. Ce au spus cei doi miniștri.
CHIȘINĂU, 17 nov - Sputnik. În cadrul conferinței de presă susținute de Nicu Popescu și Serghei Lavrov la Moscova, oficialii au fost întrebați dacă se pregătește în următoare perioadă o vizită a președintelui Republicii Moldova în Federația Rusă.
Astfel, ministrul rus de Externe a precizat că la această etapă se stabilesc niște relații de cooperare între ministerele Republicii Moldova și cele ai Federației Ruse, astfel când se vor înregistra rezultate pozitive în acest sens și va fi dat acordul președintelui rus Vladimir Putin, atunci o întâlnire a ambilor șefi de stat va fi posibilă.
„Contactele noastre încep să aibă un caracter permanent. Ne-am înțeles că în momentul în care se va acumula un „pozitiv consistent” și va exista disponibilitatea șefilor de stat, vom organiza această întâlnire”, a declarat Serghei Lavrov.
În context, ministrul de Externe din Moldova a precizat că țara autoritățile din țara noastră sunt deschise pentru o întâlnire de rang înalt.
„Noi acum lucrăm la agenda noastră bilaterală, contactele noastre s-au reactivat și în momentul în care va fi o dinamică și rezultate concrete pentru întâlniri de rang înalt, noi vom fi mereu deschiși pentru asemenea întâlniri”, a precizat Popescu.
Anterior, Maia Sandu a calificat că relațiile cu Federația Rusă ca fiind foarte bune și a vorbit despre o eventuală vizită la Moscova.
„Dacă vorbiți despre o întâlnire la nivel înalt, în primul rând, nu cred că această întâlnire va rezolva toate problemele. Avem un dialog la diferite nivele și la fiecare trebuie să obținem acorduri cu privire la diferite probleme de pe agenda noastră. Și aceasta va deveni o platformă pentru a conveni mai târziu asupra unei reuniuni la nivel înalt", a spus Sandu.
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Moldova și Rusia
Popescu, după discuția cu Lavrov: Vrem să revenim la regimul de liber schimb în cadrul CSI
Amintim că ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, se află la Moscova în perioada 16-17 noiembrie. La Moscova, Popescu are planificate negocieri cu mai mulți oficiali ruși de rang înalt. După întrevederea cu ministrul rus al Agriculturii, Popescu s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, unde au semnat planul de consultări între ministerele Afacerilor Externe pentru anii 2022 - 2023.
În a doua parte a zilei, în programul vizitei de lucru la Moscova a ministrului de Externe este stipulat că urmează să aibă și întrevederi cu președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Girgori Karasin, și cu șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak.
Spre finalul vizitei, Nicu Popescu urmează să se vadă cu experți și jurnaliști.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Moldova și Rusia
Lavrov neagă acuzațiile privind presiunile politice asupra Moldovei în criza gazelor
Fluxul de știri
0