Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Popescu, după discuția cu Lavrov: Vrem să revenim la regimul de liber schimb în cadrul CSI

Nicu Popescu
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
Ministerul moldovean de Externe, Nicolae Popescu, a declarat după discuția cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că Moldova dorește să revină la regimul de comerț în cadrul zonei economice libere din cadrul CSI.
CHIȘINĂU, 17 nov - Sputnik. În cadrul discuțiilor purtate dintre ministrul Afacerilor Externe a Republicii Moldova, Nicolae Popescu, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, au fost abordate și chestiunile bilaterale economice și comerciale.
În cadrul declarațiilor comune, Nicolae Popescu, a spus că în cadrul întrevederii părțile au menționat necesitatea restabilirii în volum deplin și activizarea pe viitor a relațiilor economice și comerciale bilaterale, reciproc avantajoase. El a mai spus că împreună cu Serghei Lavrov au căzut de acord că în această sferă există un potențial reciproc avantajos neexploatat.

Dar cel mai important lucru afirmat de Popescu este că în cadrul discuției privind dezvoltarea schimburilor comerciale cu Rusia, el a exprimat poziția că Rusia ar trebuie să “revizuiască taxele comerciale pentru mărfurile moldovenești și, de asemenea, să elimine limitele care există privind admiterea exportatorilor moldoveni și a produselor moldovenești pe piața rusească”.

În acest context, el a spus că republica Moldova vrea să revină la regimul de liber schimb în cadrul CSI.
“Din punctul nostru de vedere este important să revenit la regimul de liber schimb în cadrul CSI care este de bază în relațiile noastre comerciale”, a declarat Nicolae Popescu în cadrul declarațiilor comune făcute cu ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov.
Popescu a spus că are în vedere mărfurile tradiționale moldovenești exportate în Federația Rusă și a mai spus că “astfel de măsuri restrictive nu corespund intereselor nici ale Moldovei, nici ale Rusiei”.
Șeful Diplomației moldovenești a mai spus că în cadrul întrevederii părțile au remarcat importanța activității eficiente a Comisiei interguvernamentale de cooperare economică, al cărui copreședinte este chiar el.
El a amintit că anterior a avut loc o întrevedere cu ministrul Agriculturii al Rusiei Dmitri Patrușev, cu care a discutat în detaliu problemele comerciale și economice ale cooperării moldo-ruse, precum și despre organizarea unei ședințe a comisiei interguvernamentale în viitorul apropiat.
Amintim că în cadrul vizitei oficiale la Moscova a șefului Diplomației moldovenești, care s-a desfășurat în perioada 16-17 noiembrie 2021, Nicu Popescu și Serghei Lavrov au semnat Declarația comună a ministrului de Externe din Republica Moldova și a ministrului de Externe din Federația Rusă cu ocazia celei de-a douăzecea aniversare de la semnarea Tratatului de prietenie de cooperare între cele două state, care a fost semnat pe 19 noiembrie, 2001.
Totodată, a fost semnat planul consultărilor între Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse pentru anii 2022 - 2023.
Prelungirea Tratatului de prietenie și cooperare între Moldova și Rusia a fost semnată în contextul vizitei oficiale a lui Nicu Popescu în capitala Federației Ruse, care se desfășoară în perioada 16 - 17 noiembrie.
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Moldova și Rusia
Popescu a fost întrebat la Moscova dacă recunoaște statutul de observator al țării în UEEA
Fluxul de știri
0