Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Expert: Moldova trebuie să prelungească tratatul de prietenie cu Rusia - Video

© Sputnik / Mihai CarausMoldova și Rusia
Moldova și Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Abonare
Tratatul de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Federația Rusă expiră pe 19 noiembrie. Doctorul în politologie Pavel Midrigan a explicat de ce acest tratat trebuie prelungit.
CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik. Republica Moldova trebuie să prelungească Tratatului de prietenie și cooperare cu Federația Rusă. De această părere este doctorul în politologie Pavel Midrigan, care și-a exprimat opinia în studioul Sputnik Moldova.
Doctorul în politologie susține că țara noastră trebuie să mențină relațiile bune cu Rusia și, de fapt, astfel de tratate ar trebui să fie semnate cu toate statele.
„Tratatul este de dorit să fie pe o perioadă mai lungă. (...) Noi avem și instrumente în caz de ceva. Spre exemplu, noi avem exportul producției. Noi avem și un arbitraj economic între statele CSI, unde putem să ne adresăm, putem să clarificăm unele situații. (...) Tratatul este o temelie între state și aceasta este necesară”, a precizat Midrigan.
Doctorul în politologie a spus și ce s-ar putea întâmpla dacă acest tratat nu va fi prelungit de țara noastră. El a menționat că orice tratat este un raport juridic și implică unele obligații și responsabilități. În context, el a invocat un exemplu.
„De exemplu, două persoane sunt căsătorite, avem o căsătorie înregistrată la oficiul stării civile și avem două persoane care pur și simplu trăiesc, concubini, care dacă unul s-a supărat, a luat valiza și a plecat. (... ) În toată lumea este primit ca statele între ele să aibă aceste raporturi juridice care sunt acorduri. Noi trebuie să avem relații cu toate statele. Depinde ce punem în acest acord. Dacă punem latura politică, atunci e o chestie, dacă punem latura economică, atunci e altă chestie. (...) Acord trebuie, fără el da, noi vom avea o relație, dar nu se știe ce fel va fi”, a precizat expertul.
Este de menționat faptul că relațiile moldo-ruse se bazează pe principiile colaborării reciproce, care sunt stipulate în Tratatul de prietenie și colaborare între Republica Moldova și Federația Rusă, semnat la Moscova la 19 noiembrie 2001.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Moldova și Rusia
Maia Sandu a comentat o posibilă vizită în Federația Rusă
În document a fost inclusă teza privind parteneriatul strategic între ambele state și rolul Rusiei ca intermediar și garant al reglementării politice a problemei transnistrene. În anul 2011, acest tratat a fost prelungit de autoritățile de atunci.
Precizăm că ministrul de Externe Nicu Popescu efectuează o vizită de lucru la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov. Vizita este programată pentru două zile, astăzi și mâine, 17 noiembrie.
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Analize și opinii
Midrigan, despre vizita lui Popescu în Rusia: Care ar trebui să fie subiectele prioritare
Fluxul de știri
0