Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Midrigan, despre vizita lui Popescu în Rusia: Care ar trebui să fie subiectele prioritare

© Photo : Miroslav RotariNicu Popescu
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Abonare
Subiectele prioritare care ar trebui să fie abordate de către Nicu Popescu în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe la Moscova.
CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Doctorul în politologie, Pavel Midrigan, a vorbit în cadrul emisiunii ATITUDINI de la Sputnik Moldova despre subiectele prioritare în interesul Chișinăului, pe care ar trebui să le discute Nicu Popescu la reuniunea miniștrilor de Externe de la Moscova.
Astăzi, ministrul de Externe, Nicu Popescu, efectuează o vizită oficială de lucru în capitala Federației Ruse. Iar mâine, 17 noiembrie, Popescu are planificate negocieri cu omologul său rus Serghei Lavrov.
Potrivit doctorului în politologie, unul dintre subiectele abordate de ministrul Popescu ar trebui să fie legate de aspectul economic.

”Noi avem producție care în Europa nu merge și nu o să meargă. Deci, Rusia este o piață de desfacere foarte importantă”, a spus expertul.

Pavel Midrigan susține că ministrul de externe ar trebui să vorbească și despre problemele și interesele moldovenilor care muncesc în Federația Rusă.

”Avem jumătate de milion de cetățeni care activează în Federația Rusă și sunt ai noștri, trebuie protejați, trebuie să avem o înțelegere în acest sens”, a menționat politologul.

Potrivit politologului, printre subiectele prioritare pe care trebuie să le mai abordeze Popescu se enumeră problema transnistreană, subiectul ecologiei, dar și cel al investițiilor reciproce.

”Deci sunt multe, multe subiecte care pe noi ne-ar interesa și noi trebuie să avem inițiative și mai multe, fiindcă situația noastră este deplorabilă și noi trebuie acum să căutăm orice oportunitate să dăm oamenilor de lucru ca să câștige”, a afirmat Pavel Midrigan.

Astăzi, Ministrul de Externe, Nicu Popescu, își începe vizita oficială de două zile la Moscova.
În Rusia, Popescu are planificate negocieri cu Ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, întâlnirea va avea loc pe 17 noiembrie.
Potrivit reprezentantului oficial al MAE rus, ”în cadrul discuțiilor, miniștrii vor analiza probleme de actualitate ale cooperării bilaterale, cu accent pe tematica interacțiunii dintre departamentele de politică externă ale celor două țări”.
”Este planificat un schimb de opinii cu privire la problemele globale și regionale majore de interes reciproc. Părțile vor acorda o atenție deosebită interacțiunii în cadrul organizațiilor internaționale cheie, în primul rând ONU, precum și a formatelor de integrare regională, inclusiv CSI, UEEA și OCEMN”, a menționat Zaharova.
Ea a comunicat că un loc important în cadrul negocierilor vor ocupa discuțiile despre starea actuală și perspectivele reglementării transnistrene.
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Moldova și Rusia
Ministrul de Externe se află astăzi la Moscova: Când se va întâlni cu Lavrov
Fluxul de știri
0