Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Transportatorii amenință cu noi proteste și cer modificarea tarifelor pentru călătorii

© Sputnik / Miroslav RotariProtest transportatori, 09 octombrie 2019
Protest transportatori, 09 octombrie 2019  - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Transportatorii sunt nemulțumiți de faptul că ministerul de resort nu revizuiește tarifele pentru călătorii.
CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. În decursul acestei săptămâni, transportatorii vor decide când vor avea loc protestele împotriva deciziilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care refuză să revizuiască tarifele pentru călătorii. Anunțul a fost făcut de către Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), în cadrul unui comunicat de presă.
Nu este prima dată când transportatorii amenință cu proteste. Aceștia spun că fac cu greu față scumpirilor în lanț a carburanților și înregistrează pierderi considerabile. În data de 29 septembrie, transportatorii au venit cu un ultimatum de 30 de zile către autorități ca acestea să majoreze tarifele la cursele inter-urbane. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, consideră că tariful ar trebui să depășească un leu pe kilometru, în loc de 60 de bani pe kilometru cât este în prezent.
Potrivit reprezentanților Asociației, până în prezent, aceștia au trimis de trei ori solicitări către Minister pentru revizuirea tarifelor pentru călătorii. Iar după expedierea acestor solicitări, au avut loc ședințe de lucru între reprezentanții MIDR și APOTA.
”APOTA constată că în cadrul acestor întruniri MIDR nu a venit cu nici o soluție și nu a avut capacitatea să prezinte calculele proprii. Regretăm că MIDR încearcă să jongleze cu unele cifre și este preocupat de coruperea unor transportatori care ar ”confirma” că mărimea tarifului actual este unul real”, se menționează în comunicatul emis de APOTA.
Totodată, transportatorii consideră că MIDR acoperă scheme de corupție, inclusiv în cadrul Agenției Naționale pentru Transporturi Auto (ANTA).
Protest transportatori, 09 octombrie 2019 - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2021
Societate
Transportatorii amenință cu proteste - iată când vor ieși în stradă
De asemenea, membrii Asociației sunt nemulțumiți că Ministerul a respins fără niciun motiv necesitatea restituirii accizelor la combustibil pentru transportatori (mecanism care funcționează în toate statele UE) și nu a venit cu instrumente de ordin financiar-fiscal sau administrativ de care dispune, care ar diminua din iminenta creștere a tarifului la serviciile de transport.
”În aceste împrejurări protestele transportatorilor devin inevitabile”, se mai menționează în comunicatul APOTA.
Anterior, președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a comunicat că transportatorii nu-și mai pot acoperi costurile, iar această problemă a început să fie tot mai vizibilă după primul val de scumpire a motorinei.
Potrivit transportatorilor, ultima dată, tariful pentru călătoriile în transport a fost modificat la sfârșitul anului 2019 atunci când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru. În context, reprezentanții APOTA au precizat că, transportatorii activează cu tariful de 0,6 lei/km care este doar cu doi bani mai mare decât tariful stabilit prin raportul de expertiză la situația din august 2012, iar la baza calculelor a stat: motorina de 15,6 lei/litru și salariul șoferului de 1 200 lei/lunar.
Общественный транспорт - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Societate
Transportatorii solicită majorarea tarifelor pentru călătorie
Fluxul de știri
0