Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Transportatorii solicită majorarea tarifelor pentru călătorie

Общественный транспорт
Общественный транспорт - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Abonare
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto solicită Guvernului majorarea tarifelor pentru călătorii și pentru serviciile de autogară.
CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a expediat un demers către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în special ministrului Andrei Spînu, în care solicită intervenția autorităților și majorarea tarifelor pentru călătorii. Președintele APOTA, Oleg Alexa, susține că transportatorii trag un semnal de alarmă și că solicită de urgență adoptarea unor măsuri care să atenueze efectele negative care au loc în ramură.

„Ca consecință a situației pandemice care durează deja mai bine de un an și jumătate, s-a diminuat esențial fluxul de călători, din ramură s-au concediat mai bine de 1 500 șoferi, investiții pentru reînnoirea parcului de autobuze nu se mai efectuează. Aproape 20% din totalul curselor regulate nu se execută. La toate acestea se mai adaugă scumpirea zilnică a prețului la motorină”, se menționează în demersul expediat de APOTA.

Potrivit lui Oleg Alexa, transportatorii nu-și mai pot acoperi costurile, iar această problemă a început să fie tot mai vizibilă după primul val de scumpire a motorinei. Reprezentanții APOTA au precizat că, la începutul acestui an, ei au expediat un demers către Ministerul Economiei și Infrastructurii în care la fel au solicitat revizuirea tarifelor, dar MEI a ignorat cerințele transportatorilor. În consecință, reprezentanții APOTA au depus și o plângere la Poliție prin care au solicitat ca persoanele cu funcții de răspundere din cadrul MEI să fie atrași la răspundere contravențională.
Potrivit transportatorilor, ultima dată, tariful pentru călătoriile în transport a fost modificat la sfârșitul anului 2019 atunci când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru. În context, reprezentanții APOTA au precizat că în prezent, transportatorii activează cu tariful de 0,6 lei/km care este doar cu doi bani mai mare decât tariful stabilit prin raportul de expertiză la situația din august 2012, iar la baza calculelor a stat: motorina de 15,6 lei/litru și salariul șoferului de 1 200 lei/lunar.
În Chișinău au apărut marcaje care delimitează banda rezervată transportului public - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Societate
Capitala se pregătește să renunțe la microbuze? Iată ce se întâmplă acum pe străzi
Reprezentanții APOTA au menționat în demersul lor că „conform prevederilor Metodologiei de calculare a tarifelor pentru serviciile de transportare a călătorilor (pasagerilor) și bagajelor cu transportul auto, organul central de specialitate este obligat anual să efectueze calculele și să ajusteze mărimea tarifului, iar în cazul unor modificări a prețurilor la mărfurile și serviciile care sunt incluse în costul transportării, organul central de specialitate este obligat să efectueze calculele și să ajusteze mărimea tarifului ori de câte ori au loc aceste modificări”.
În demers mai este menționată necesitatea implementării unor măsuri eficiente care să scoată transportatorii din impas.
„Una din măsuri este calcularea și aprobarea tarifelor la serviciile de autogară și serviciile de transport rutier regulat de persoane. APOTA și companiile de transport speră că MIDR va avea o altă atitudine față de aceste probleme, față de ramură și față de transportatori, va fi transparent și clar în acțiuni, iar la aceste probleme se va găsi soluții fără a recurge la procese de judecată sau proteste”, a mai adăugat președintele APOTA Oleg Alexa.
Fluxul de știri
0