Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Năstase va cere la CEDO pedeapsă pentru Republica Moldova: Ce l-a supărat

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Нэстасе
Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Abonare
Fostul lider al Platformei Demnitate și Adevăr se va adresa la CEDO cu cererea ca statul Republica Moldova să fie pedepsit.
CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Fostul lider al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, intenționează să ceară la CEDO pedepsirea statului Republica Moldova pentru decizia Curții Supreme de Justiție prin care se cere scoaterea Crucifixului din interiorul Ministerului Afacerilor Interne.
Asta după ce în perioada mandatului de ministru de Interne al lui Andrei Năstase, în sediul MAI, pe 15 septembrie 2019, în prezența mitropolitului Chișinăului Vladimir și mitropolitului Basarabiei Petru a fost instalat un crucifix.
Ulterior, după sesizarea bloggerului Corneliu Gandrabur depusă la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în legătură cu această inițiativă, Consiliul a emis o decizie prin care a cerut scoaterea crucifixului din incita sediului MAI și a solicitat prezentarea scuzelor publice din partea lui Andrei Năstase.
Pe 21 ianuarie 2020, MAI a depus o acțiune în contencios administrativ împotriva Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității, Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, prin care a solicitat anularea parțială a deciziei Consiliului prin care s-a decis inclusiv ca MAI să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției și să asigure protecția neutralității serviciului public și a principiului secularismului.
Mai târziu, pe 2 martie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins acțiunea înaintată de MAI ca fiind neîntemeiată.
Instalarea crucifixului la MAI - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Societate
Crucifixul instalat de Năstase la Ministerul de Interne va fi scos: Reacția Mitropoliei
La 30 martie, MAI a depus cerere de apel motivată împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, care a fost respinsă la 20 iulie de Curtea de Apel Chișinău. Epopeea a continuat cu o cerere de recurs depusă de MAI împotriva deciziei CA Chișinău, solicitând admiterea recursului, casarea deciziei instanței de apel și a hotărârii Judecătoriei Chișinău, cu pronunțarea unei noi decizii de admitere a acțiunii.
Pe 3 noiembrie, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a depus referință, solicitând respingerea recursului înaintat de MAI ca fiind neîntemeiat.
Așadar, după decizia CSJ prin care Ministerul Afacerilor Interne va trebui să scoată crucifixul din sediul instituției, Năstase este gata să se adreseze la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
„Într-o țară în care Crucea devine subiectul unor surprinzătoare tranzacții juridice și politice, dublate de neimplicarea complice și periculoasă a unei societăți încremenite încă în tăcerea fatală a ultimilor 30 de ani, viitorul nostru pare că va fi mai degrabă o copie palidă a trecutului de care, cel puțin declarativ, încercăm să ne desprindem în fiecare zi”, scrie fostul lider PPDA pe pagina sa de Facebook.
Acesta cataloghează decizia CSJ ca un act de blasfemie și de discreditare a credinței, a justiției și a instituțiilor statului.

„Nu vă atingeți de cruce, nu scoateți pe Dumnezeu din instituții, pentru că de aici si până la haos nu e decât un pas”, a mai scris Năstase.

Amintim, și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră drept ”un act defăimător și de discreditare a majorității naționale”, decizia de a scoate crucifixul de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova.
Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2020
Republica Moldova
Reacția lui Năstase după ce i s-a cerut să își ceară scuze pentru crucifixul de la MAI
Fluxul de știri
0