Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Crucifixul instalat de Năstase la Ministerul de Interne va fi scos: Reacția Mitropoliei

© Photo : Mitropolia Chişinăului şi a Întregii MoldoveInstalarea crucifixului la MAI
Instalarea crucifixului la MAI - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Abonare
Mitropolia Moldovei a venit cu o reacție privind decizia de a scoate crucifixul de pe holul MAI.
CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră drept ”un act defăimător și de discreditare a majorității naționale”, decizia de a scoate crucifixul de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova.
Reacția a fost publicată pe pagina oficială a Mitropoliei și vine în contextul în care în urmă cu câteva zile Curtea Supremă de Justiție a luat o hotărâre în acest sens. Crucifixul a fost instalat la Ministerul de Interne de către fostul ministru Andrei Năstase.

”Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a luat act și își exprimă îngrijorarea profundă față de decizia Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al Curții Supreme de Justiție, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul emis de Mitropolie.

Potrivit Bisericii Ortodoxe din Moldova această decizie este o nedreptate fundamentală și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice.
”Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară.
Crucea este reprezentată pe stema Republicii Moldova, în scutul plasat pe pieptul unei acvile purtând în cioc o cruce de aur. Crucea a purtat-o în mâinile sale, Domnitorul Țării Moldovei Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Despre Cruce a scris versuri eterne autorul imnului național marele preot și poet Alexie Mateevici.
Crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri și cunoașterea sensului lor de către cetățenii noștri fac parte, din nivelul de bază al educației, fără de care deprinderea valorilor civice elementare nu ar fi posibilă.
Istoria bimilenară a creștinismului ne-a demonstrat cât de semnificativ este acest simbol. Spațiul balcanic în care trăim noi, ne-a confirmat importanța și valoarea inestimabilă a Crucii”, se mai arată în comunicat.
Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2020
Republica Moldova
Reacția lui Năstase după ce i s-a cerut să își ceară scuze pentru crucifixul de la MAI
În context, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia Colegiului Civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova drept un act defăimător și de discreditare a majorității naționale.
Amintim că pe 16 decembrie 2019, Consiliul pentru Prevenire și Combatere a Discriminării a emis o decizie prin care a cerut scoaterea crucifixului din incita sediului MAI și a solicitat prezentarea scuzelor publice din partea lui Andrei Năstase. Examinarea acestui caz este o urmare a plângerii depuse de bloggerul Corneliu Gandrabur.
În calitate de ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase inaugurase crucifixul în sediul MAI pe 15 septembrie 2019, în prezența mitropolitului Chișinăului Vladimir și mitropolitul Basarabiei Petru.
Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2019
Republica Moldova
Gestul de astăzi prin care Andrei Năstase se depărtează doctrinar de Maia Sandu – Video
Fluxul de știri
0