Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Bilanțul deceselor provocate de COVID ar putea fi mult mai mare în realitate: Iată de ce

© Sputnik / Mihai CarausCentrul de Medicină Legală
Centrul de Medicină Legală  - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Abonare
Nu toate persoanele decedate din cauza coronavirusului au fost înregistrate ca caz de COVID-19. Ministrul Sănătății a venit cu o explicație în acest sens.
CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Numărul de decese provocate de coronavirus în Republica Moldova ar putea fi mult mai mare decât cel prezentat de Ministerul Sănătății. Se întâmplă în condițiile în care morții de COVID-19, care au fost testați cu un test antigen, nu erau incluși în statistica de decese provocate de virus.
Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, ”până la data de 1 martie, nu era în protocol considerat caz de deces în Republica Moldova cel confirmat prin test antigen”.
Deocamdată, Ministerul nu cunoaște cât de mari ar putea fi aceste cifre, însă specialiștii în sănătate urmează să investigheze aceste cazuri.
”Noi o să efectuăm acum evaluarea tuturor cazurilor de deces care ar fi avut confirmarea printr-un test rapid antigen până în luna martie și o să venim cu o informație suplimentară dacă au existat aceste cazuri”, a comunicat Ala Nemerenco.
Totodată, ministrul a precizat că specialiștii vor efectua verificarea tuturor cazurilor de deces din prima zi a pandemiei.
Министр здравоохранения Молдовы Алла Немеренко - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Coronavirus
Nemerenco: ”Din 70 de decese din cauza COVID - doar 15 au fost înregistrate ieri”
Amintim că după precizările Ministerului Sănătății privind statistica deceselor asociate COVID-19, care au provocat multe critici, specialiștii în sănătate au venit cu explicații.
Potrivit ministrului Sănătății, erorile țin de factorul uman, adică datele privind numărul de decese nu au fost raportate la timp.

”Cifrele ministerului nu au raportat niciodată decesele înregistrate în ultimele 24 de ore, doar cele care au fost raportate în ultimele 24 de ore. Nici cele 51 care au fost înregistrate cu două zile în urmă nu au fost înregistrate atunci. Iar din 70 doar 15 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Suntem siguri ca în zilele următoare vor mai veni careva raportări pentru aceste zile”, a declarat Nemerenco.

Potrivit ministrului, erorile ce vizează statistica deceselor provocate de COVID-19 s-a produs din cauza presiunii, mulți medici și manageri de spitale nu au raportat decesele la timp, ci doar după câteva zile, săptămâni sau luni.
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Societate
Ultima oră! Ministrul Sănătății Ala Nemerenco și-a cerut scuze: Care este motivul
Fluxul de știri
0