Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră! Ministrul Sănătății Ala Nemerenco și-a cerut scuze: Care este motivul

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaMinistrul Sănătății Ala Nemerenco
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Abonare
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a susținut astăzi o conferință de presă în care a explicat cum s-a ajuns ca în statisticile zilnice privind decesele din cauza COVID sunt raportate cazuri letale înregistrate chiar și anul trecut.
CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Ala Nemerenco a explicat că neconformitățile depistate în procesul de înregistrare şi raportare a cazurilor de deces provocate de COVID-19 s-au produs din cauza că pandemia a pus mare presiune pe sistemul medical.
Se întâmplă după ce zilele trecute a ieșit la iveală faptul că în statisticile zilnice privind decesele provocate de COVID sunt raportate cazuri letale înregistrate cu mult timp înainte.
Astfel, ministrul Sănărății și-a cerut iertare.
„Chiar dacă aceste erori au fost comise nu doar în mandatul meu, îmi cer scuze în fața cetățenilor pentru aceste erori”, a spus Ala Nemerenco.
Potrivit ministrului Sănătății, erorile ce vizează statistica deceselor provocate de COVID-19 s-au produs din cauza că mulți medici și manageri de spitale au raportat decesele doar după câteva zile, săptămâni sau luni.
”Cifrele ministerului nu au arătat niciodată decesele înregistrate în ultimele 24 de ore, doar cele care au fost raportate în ultimele 24 de ore. Nici cele 51 care au fost înregistrate cu două zile în urmă nu au fost înregistrate atunci. Iar din 70 de ieri doar 15 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore”, a declarat Nemerenco.
„Atunci când sunt valurile (de COVID-19 - n. red.), birocrația trece pe planul doi, dar o să avem grijă să numim persoane pentru ca aceste date să fie raportate la timp. (...) Am găsit date despre decesele care au avut loc în cursul anului. Rapoartele zilnice privind decesele cauzate de COVID-19 nu au inclus numărul tuturor deceselor pe zi, ci doar pe cei care au murit într-o anumită zi”, a spus Nemerenco.
Ministrul a menționat că a aflat despre aceste erori săptămâna trecută.
Fluxul de știri
0