Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Nemerenco: ”Din 70 de decese din cauza COVID - doar 15 au fost înregistrate ieri”

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Министр здравоохранения Молдовы Алла Немеренко
Министр здравоохранения Молдовы Алла Немеренко - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Abonare
Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică a oferit detalii privind nonconformitățile depistate în procesul de înregistrare şi raportare a cazurilor de deces provocate de COVID-19.
CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. După precizările Ministerului Sănătății privind statistica deceselor asociate COVID-19, care au provocat multe critici, specialiștii în sănătate au venit cu explicații.
Potrivit ministrului Sănătății, erorile țin de factorul uman, adică datele privind numărul de decese nu au fost raportate la timp.

”Cifrele ministerului nu au raportat niciodată decesele înregistrate în ultimele 24 de ore, doar cele care au fost raportate în ultimele 24 de ore. Nici cele 51 care au fost înregistrate cu două zile în urmă nu au fost înregistrate atunci. Iar din 70 doar 15 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Suntem siguri ca în zilele următoare vor mai veni careva raportări pentru aceste zile”, a declarat Nemerenco.

Potrivit Alei Nemerenco, erorile ce vizează statistica deceselor provocate de COVID-19 s-a produs din cauza presiunii, mulți medici și manageri de spitale nu au raportat decesele la timp, ci doar după câteva zile, săptămâni sau luni.
”Am găsit date despre decesele care au avut loc în cursul anului. Rapoartele zilnice privind decesele cauzate de COVID-19 nu au inclus numărul tuturor deceselor pe zi, ci doar pe cei care au murit într-o anumită zi”, a spus Nemerenco.
Cadavru la o morgă - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Editoriale
Pomelnicul lui Nemerenco sau cine numără morții în Moldova
Amintim că în data de 11 noiembrie Ministerul Sănătății a venit cu o precizare în legătură cu numărul mare de decese asociate COVID-19, din ultimele 24 de ore. În datele prezentate la 11 noiembrie, timp de o zi în Republica Moldova au fost înregistrate 60 de decese provocate de noul tip de coronavirus, cifra reprezentând un record sumbru de la începutul pandemiei în Moldova.
Deasemena, joi Ministerul Sănătății a anunțat tocmai 70 de morți de COVID-19, cu precizarea că o parte din acești 70 de morți raportați au murit în perioadele anterioare, fără a menționa câți anume.
Astfel, potrivit reprezentaților din Sănătate, a fost identificată o serie de nonconformități în procesul de înregistrare şi raportare a cazurilor de deces provocate de COVID-19.
Mai exact, Ministerul Sănătății a venit cu un comunicat pe pagina sa de Facebook în care a anunțat că au fost identificate sute de cazuri de deces provocate de COVID-19 înregistrate, însă neraportate.
Potrivit Ministerului, unele dintre aceste cazuri sunt încă din anul 2020.
Fluxul de știri
0