Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

De ce mor de COVID-19 și unele persoane vaccinate: Explicația medicului

© Inquam Photos / Virgil SimonescuSpital, secția COVID
Spital, secția COVID - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Abonare
Deși autoritățile spun că vaccinul împotriva COVID-19 ne poate proteja de forme grave ale bolii și de deces, totuși sunt și cazuri când oamenii mor din cauza complicațiilor date de noul coronavirus. Cum explică medicii acest lucru.
CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Din totalul de decese cauzate de complicațiile COVID-19 care sunt înregistrate în Moldova, 2% ar fi în rândul celor vaccinați împotriva noului coronavirus.
Șeful departamentului Anesteziologie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu, susține că în instituția în care activează au fost înregistrate câteva decese în rândul celor vaccinați și a precizat că în cazul acestor persoane, bolile pe care le aveau pe lângă COVID-19 erau mult mai grave, iar șansele de a supraviețui erau minime.
„Nouă din zece pacienți au avut obezitate morbidă. Recent chiar am avut o pacientă de 23 de ani cu obezitate morbidă. Probabil e vorba de o boală metabolică, dar deja o să mai spună și specialiștii. Dar din punctul nostru de vedere, ca observație, pacienții cu obezitate mare, de gradul trei sau patru, ei sunt mai predispuși de a face forma mai agresivă”, a precizat Alexandru Botizatu.
Doctorul susține că în cazul acestor persoane, boala pe care au avut-o pe lângă COVID-19 a fost mult mai nemiloasă.
„Un bărbat, de exemplu, avea o bronșectazie pulmonară, asta nu este o bronșită cronică, dar e o boală pulmonară foarte agresivă. Este o boală pulmonară greu de imaginat. Acest pacient, fiind vaccinat, decedează”, susține doctorul.
Alexandru Botizatu susține că nu s-a înregistrat niciun deces în rândul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 care sunt sănătoase sau care au niște afecțiuni nu atât de grave.
Totodată, doctorul cunoaște că în Moldova sunt cazuri de falsificare a certificatelor de vaccinare și admite că vreunul dintre cei decedați ar fi putut recurs la această metodă, dar spune că atunci când pacientul ajunge pe patul din Terapie Intensivă, acest lucru contează mai puțin, iar cel mai important este ca să se facă tot posibilul ca persoana să fie salvată.
„Noi tratăm pacienții indiferent dacă persoana este sau nu vaccinată. Este alegerea lui dacă a vrut să-și mintă organismul și să-i mintă pe cei din jur. Este problema lui. Noi la Terapie Intensivă ne gândim la tratamentul pacienților foarte gravi”, a precizat Botizatu.
Министр здравоохранения Молдовы Алла Немеренко - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Coronavirus
Nemerenco: ”Din 70 de decese din cauza COVID - doar 15 au fost înregistrate ieri”
Datele oficiale ale Ministerului Sănătății arată că de la începutul pandemiei și până în prezent, peste 8 300 de persoane s-au stins din viață din cauza complicațiilor date de COVID-19. Totuși, cifra ar putea fi mult mai mare, susțin autoritățile din Sănătate. Asta după ce reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că a fost identificată o serie de neconformități în procesul de înregistrare și raportare a cazurilor de deces provocate de COVID-19.
Mai exact, miercuri, 10 noiembrie, Ministerul Sănătății a venit cu un comunicat pe pagina sa de Facebook în care a anunțat că au fost identificate sute de cazuri de deces provocate de COVID-19 înregistrate, însă neraportate.Potrivit ministerului, unele dintre aceste cazuri sunt încă din anul 2020.
Astăzi, ministrul Ala Nemerenco a ieșit într-o conferință de presă pentru a oferi explicații în ceea ce ține numărul de decese provocate de COVID-19. Astfel, ea a declarat că erorile țin de factorul uman, adică datele privind numărul de decese nu au fost raportate la timp.
Mai mult, Nemerenco nu exclude că unii dintre cei care au decedat din cauza COVID-19 fiind vaccinați împotriva noului coronavirus și-ar fi putut falsifica certificatul.
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Societate
Ultima oră! Ministrul Sănătății Ala Nemerenco și-a cerut scuze: Care este motivul
Fluxul de știri
0