Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte milioane va economisi „Moldovagaz” după reorganizare

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Abonare
Întreprinderea Moldovagaz va suferi anumite schimbări în următoarea perioadă, pentru a se face mai multe economii. Declarația a fost făcută de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei conferințe de presă.
CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. Întreprinderile de distribuție a gazelor naturale vor fuziona, devenind o singură companie - „Distribuție-gaz”. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de Administrație al SA „Modovagaz”, Vadim Ceban. Astfel, se propune optimizarea cheltuielilor și reducerea numărului de angajați ai întreprinderii.
Precizările vin în contextul în care Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii pentru gazul consumat. Moldovenii vor achita de aproape 2,5 ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Astfel, 484 de angajați ar urma să rămână fără un loc de muncă în urma reorganizării anunțate de președintele Moldovagaz. Vadim Ceban a precizat că din 4 358 de angajați ai Moldovagaz vor rămâne doar 3 874. Acest lucru va permite o economie de 15 la sută din fondul de salarizare.
„Este o reducere destul de mare, respectiv prin aceasta vom avea anumite economii. Deci, contribuția noastră, inclusiv a companiei, ca să nu fie impact asupra tarifelor, circa 110 milioane sunt economii anuale. (...) Acest lucru ne va permite să capitalizăm activele unite ale companiilor”, a precizat Vadim Ceban.
Ceban a precizat că urmează să fuzioneze 12 întreprinderi de distribuție a gazelor naturale. Mai exact, este vorba despre: „Chișinău-Gaz”, „Ialoveni-Gaz”, „Gagauz-Gaz”, „Edineț-Gaz”, „Taraclia-Gaz”, „Ștefan-Vodă-Gaz”, „Cimișlia-Gaz”, „Orhei-Gaz”, „Bălți-Gaz”, „Florești-Gaz”, „Cahul-Gaz” și „Ungheni-Gaz. După fuzionarea acestor întreprinderi, va deveni una singură „Distribuție-gaz”și va răspunde de peste 23 de mii de kilometri de rețele de distribuție.
Potrivit președintelui Moldovagaz, se dorește eficientizarea activității întreprinderii. Totodată, prin aceleași proces de reorganizare vor trece și întreprinderea mamă, adică „Moldovagaz”, dar și compania de transport al gazelor naturale - „Moldovatransgaz”.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Societate
De ce a fost aprobat tariful la gaz propus de Moldovagaz: Explicația directorului ANRE
Amintim că marți, 9 noiembrie, Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii vor achita de două ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
În cadrul ședinței ANRE, întreprinderea a motivat aprobarea cererii Moldovagaz de majorare a tarifului prin creșterea prețului la gaze pe piața internațională. Decizia a fost susținută unanim.
Acest tarif este unul provizoriu, iar până la sfârșitul lunii urmează să fie aprobat prețul final pentru un metru cub de gaze naturale.
Precizăm că vineri, 5 noiembrie, SA „Moldovagaz” a expediat către ANRE cererea cu privire la majorare a tarifelor la gaze. Tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate pentru anul 2021 ar trebui să crească de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi.
Astăzi, Guvernul va anunța mecanismele privind compensarea tarifelor la gaze pentru consumatori În cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, a declarat că există două mecanisme de bază în ceea ce ține de acordarea compensațiilor. În primul rând ar fi vorba de majorarea compensațiilor pentru perioada rece a anului. La fel, potrivit lui Perciun, va crește și numărul familiilor care vor beneficia de acest ajutor, iar cifra se ridică la sute de mii de familii.
Igor Grosu - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Politică
A existat sau nu șantaj politic din partea Gazprom față de Moldova? Ce spune Igor Grosu
Al doilea mecanism pe care Guvernul ar putea să-l anunțe în cadrul ședinței de astăzi ar fi compensarea nemijlocit în facturi.
Amintim că Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0