Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A existat sau nu șantaj politic din partea Gazprom față de Moldova? Ce spune Igor Grosu

© Sputnik / Mihai CarausIgor Grosu
Igor Grosu - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Abonare
Șeful Legislativului, Igor Grosu, a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre negocierile Moldovei cu Gazprom.
CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Șantaj politic din partea Gazprom față de Moldova nu a existat. Despre asta a comunicat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
În cadrul emisiunii, șeful Legislativului a fost întrebat dacă s-a exercitat șantaj politic din partea Gazprom față de Republica Moldova, în timpul negocierilor contractului privind livrările de gaze naturale. Grosu a răspuns cu fermitate că șantaj nu a fost.
Totodată, președintele Parlamentului a comunicat că în cadrul negocierilor, Republica Moldova a convenit cu Gazprom de a discuta atunci doar problema gazului, iar celelalte subiecte urmează a fi discutate în cadrul Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse.

”Am propus și am reușit toate subiectele care nu țin de contractul pe asigurarea cu gaze să fie mutate pe formatul Comisiei interguvernamentale, care va avea loc în noiembrie, la Chișinău. Acolo vom discuta și problema accesului mărfurilor noastre pe piața rusă, și problemele pe care ni le semnalează partea rusă referitor la reexport, și problemele cetățenilor noștri care locuiesc acolo, și problema transnistreană. Asta e formatul pentru alte subiecte decât cele legate de gaz”, a comunicat Igor Grosu.

Amintim că Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Газовый счетчик - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Societate
Ultima oră: ANRE a aprobat noile tarife la gazele naturale
Astăzi, Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii vor achita de două ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Cel mai probabil în ședința de mâine, 10 noiembrie, Guvernul va anunța mecanismele privind compensarea tarifelor la gaze pentru consumatori. În cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, a declarat că există două mecanisme de bază în ceea ce ține de acordarea compensațiilor. În primul rând ar fi vorba de majorarea compensațiilor pentru perioada rece a anului. La fel, potrivit lui Perciun, va crește și numărul familiilor care vor beneficia de acest ajutor, iar cifra se ridică la sute de mii de familii.
Al doilea mecanism pe care Guvernul ar putea să-l anunțe în cadrul ședinței de mâine ar fi compensarea nemijlocit în facturi.
Fluxul de știri
0