Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ședință la Guvern: Ar putea fi anunțat mecanismul compensațiilor pentru gaze

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Заседание правительства Молдовы 19.08.2021
Заседание правительства Молдовы 19.08.2021  - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Miniștrii din Guvernul Gavrilița se întrunesc astăzi în ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse 12 chestiuni.
CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. Miniștrii din Guvernul condus de Natalia Gavrilița urmează să aprobe în ședința de astăzi mecanismul compensațiilor pentru gazele naturale în contextul majorării tarifelor până la 10,26 lei pentru un metru cub. Despre aceasta a anunțat în cadrul unei emisiuni de la TVR, președintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun.
Trebuie de precizat că autoritățile au anunțat în repetate rânduri că vor exista anumite compensații pentru tarifele la gaze, dar nu a fost anunțat exact care va fi suma compensațiilor și cine vor beneficia. Dan Perciun a precizat că în ședința de miercuri, 10 noimbrie, Guvernul urmează să anunțe mecanismul privind plata compensațiilor.
Deputatul a mai spus că ar fi vorba de două mecanisme de bază în ceea ce ține de acordarea compensațiilor. În primul rând ar fi vorba de majorarea compensațiilor pentru perioada rece a anului. La fel, potrivit lui Perciun, va crește și numărul familiilor care vor beneficia de acest ajutor, iar cifra se ridică la sute de mii de familii.
Al doilea mecanism pe care Guvernul ar putea să-l anunțe în cadrul ședinței de mâine ar fi compensarea nemijlocit în facturi.
„Este vorba de compensarea nemijlocit în factură, indiferent de venituri, dar în funcție de volumul consumat. Pentru primii 50 de metri cubi de gaze mai mult, ceea ce depășește această cantitate va fi compensat mai puțin”, a precizat Dan Perciun.
Totodată, pe ordinea de zi a ședinței Guvernului a fost inclusă o Hotărâre cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului și abrogarea unei hotărâri de Guvern. Astfel, Hotărârea prevede modificări la alineatul șase a punctului 37 din Regulamentul cu privire la la modul de stabilire şi plată a ajutorului social.
Contor de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Economie
Compensațiile pentru gaze: Când vor fi anunțate și care va fi mecanismul
Puctul 37 al Regulamentului prevede că plata ajutorului social şi/sau a ajutorului pentru perioada rece a anului se efectuează pentru luna precedentă de către prestatorul de servicii de plată desemnat de către beneficiar. Solicitantul/beneficiarul desemnează, prin cerere, prestatorul de servicii de plată.
Sumele ajutorului social şi ale ajutorului pentru perioada rece a anului neachitate la timp din vina organului care le stabileşte sau le plăteşte se achită retroactiv fără nici o limitare. Reluarea plăţii se efectuează de către structura teritorială de asistenţă socială în baza cererii scrise a beneficiarului.
Persoanele care, la data de 1 iunie 2015, beneficiază de ajutor social şi/sau ajutor pentru perioada rece a anului vor continua să beneficieze de aceste prestaţii prin intermediul aceluiaşi prestator de servicii de plată pînă la desemnarea de către beneficiar, prin cerere, a altui prestator de servicii de plată.
PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Politică
Ce compensații cer socialiștii pentru majorarea tarifelor la gaz
Pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse 12 chestiuni. Printre acestea și proiectul care prevede modificarea listei beneficiarilor de facilități fiscale și vamale la importul obiectelor de cult și anume, completarea acesteia cu un beneficiar, Parohia ”Sfinții Trei Ierarhi”, din municipiul Chișinău, care intenționează să importe un clopot din Federația Rusă.
La fel, în urma unor modificări aprobate, „articolele din metale preţioase şi pietre prețioase scoase la vânzare trebuie să aibă etichete plumbuite cu indicarea denumirii lor, producătorului, denumirii casei de amanet sau numărului contractului civil (după caz), articolului, titlului, greutăţii şi preţului pentru 1 gram, tipului garniturilor, caracteristicii lor, greutăţii şi preţului cu amănuntul al articolului.”
Tot în cadrul ședinței de astăzi urmează a fi aprobată Strategia naţională de prevenire și combatere a violenţei faţă de femei și a violenţei în familie pe anii 2018-2023 și a Planului de acţiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea acesteia.
Газовый счетчик - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Societate
Ultima oră: ANRE a aprobat noile tarife la gazele naturale
Fluxul de știri
0