Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Europa a persistat în eroare: efectul de bumerang al gazelor rusești

© Sputnik / Pavel Lvov / Accesați arhiva multimediaГазоперерабатывающий завод
Газоперерабатывающий завод - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Abonare
Mulți ani la rând, Europa a încercat să slăbească dependența sa față de gazele din Rusia.
Unul dintre instrumentele cheie a fost liberalizarea pieței – încheierea contractelor pe baza prețurilor spot. Acesta a funcționat bine, dar numai atâta timp cât era suficient caz și acesta era mai ieftin decât petrolul. Acum s-a dovedit că Occidentul s-a înșelat și a plătit scump pentru această eroare.

Au reformat piața

Planurile ambițioase privind debarasarea de dependența energetică au avut în vedere construcția South Stream (un proiect internațional nerealizat care presupunea construcția unui gazoduct sub Marea Neagră din regiunea Anapa până la portul bulgar Varna) și o miză pe furnizori alternativi și extinderea importului de GNL (gaz natural lichefiat).
Liberalizarea pieței de gaz este, în primul rând, schimbarea mecanismului de stabilire a prețurilor. Cele mai multe dintre contracte erau anterior legate de prețul petrolului.
În urmă cu aproximativ 20 de ani, UE a decis că această practică ar trebui abandonată. Alternativa sunt prețurile la hub-urile de gaz. Este, de fapt, bursa de combustibil, unde totul depinde de cerere și ofertă.
Am creat hub-uri în Țările de Jos și Marea Britanie. Au majorat livrările de GNL din Statele Unite și Qatar. În criza financiară globală din 2008, prețurile la materiile prime au scăzut brusc. Și acest lucru nu a făcut decât să întărească dorința UE de a lega importurile de prețurile spot la gaz mai degrabă decât de petrolul mai scump.
Astfel, menționează The WallStreet Journal, oficialii și companiile europene în ultimul deceniu „au făcut presiuni cu succes asupra Gazprom.
Până în 2019, mai mult de jumătate din contractele gigantului rus cu UE se bazau pe prețuri spot sau forward.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Rusia
Gazprom va începe să pompeze gaze în depozitele europene

O strategie greșită

Europa a fost triumfătoare: a apărut o „piață mai diversificată, cu diferiți furnizori care concurează”. Gazul a fost constant mai ieftin decât petrolul. Consultanții independenți în domeniul energiei estimează că UE a economisit 70 de miliarde de dolari. Însă anul acesta totul s-a schimbat.
Prețurile la bursă pentru combustibil albastru au crescut de trei sau chiar de patru ori. Contractele pe termen lung permit o întârziere de câteva luni. Dar volume suplimentare trebuie cumpărate practic la cotațiile curente, deoarece nu sunt suficiente contractate.
„Rușii ne-au spus de mai multe ori: nu faceți asta, e o prostie, rămâneți la prețurile legate de petrol”, a spus, fiind citat de WSJ, Jonathan Stern, cercetător la Institutul de Cercetare Energetică din Oxford. „Și ei au avut dreptate".
Strategia a funcționat când a fost suficient gaz. Dar de îndată ce a existat un deficit și prețurile au crescut, această strategie a eșuat imediat. Potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), UE în 2021 va plăti cu aproximativ 30 de miliarde de dolari mai mult decât ar fi plătit în conformitate cu regulile anterioare.
Miniștrii europeni își pun mințile pe cum să rezolve problema. Dar, după cum notează WSJ, nu pot face nimic, deoarece Rusia nu-i ajută: Moscova furnizează exact atât cât prevăd contractele.
„Criza energetică a fost provocată de autoritățile Uniunii Europene, care au mizat pe dezvoltarea accelerată a energiei alternative și au limitat accesul Gazprom la gazoductul OPAL, în afară de alte acțiuni precum adoptarea celui de-al treilea pachet energetic. Drept rezultat, pomparea gazelor din Rusia a scăzut, iar Gazprom, pe bună dreptate, nu se grăbește să-l mărească, preferând să vândă materia primă la licitații”, explică Leonid Khazanov, care este expert industrial independent.
Dar strategia este menținută. După cum a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul lunii octombrie, este necesar să se diversifice furnizorii, precum și să se accelereze tranziția către o energie mai curată. „Europa de astăzi este prea dependentă de importurile de gaze”, a spus ea. „Acest lucru ne face vulnerabili”.
Cu toate acestea, speranțele de a crește aprovizionarea din alte surse - din Asia Centrală până la gaze de șist din rocile europene - nu s-au concretizat. Producția în UE a scăzut din cauza epuizării rapide a câmpului Groningen din Țările de Jos.
Și GNL este încă cu 30 la sută mai scump decât gazul din conducte. În plus, nu există infrastructură suficientă pentru asta. Și construcția este din nou prea scumpă. Drept urmare, 90 la sută din gazul consumat de UE este importat, și aproape jumătate din acest import vine din Rusia.
arăgaz - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Economie
ANRE a publicat cererea Moldovagaz de majorare a tarifelor la gaz: Când va fi examinată

Situația trebuie schimbată

Potrivit Bloomberg, Moscova vrea să revizuiască regulile. În timp ce livrările către Europa la prețuri spot ar putea fi mai profitabile, Rusia este interesată de contracte pe termen lung. Putin a vorbit despre acest lucru și la forumul Russian Energy Week.
"Germania primește gaz nu la două mii, nu la o mie și jumătate, ci 250-230 de dolari la mia de metri cubi. Gazprom pare să piardă chiar... Dar producătorul este totuși interesat de această stabilitate. Pentru că are asigurat că va vinde un volum la un preț care este asigurat și de aici el construiește politica investițională în consecință”, a spus președintele.
„Contractele pe termen lung asigură stabilitatea livrărilor și prețuri transparente pe mai mulți ani, chiar dacă veniturile pe acestea sunt mai mici”, confirmă Hazanov. — În cazul tranzacțiilor spot, o volatilitate puternică este posibilă pe fundalul unor achiziții relativ mici, cu rezultate financiare neclare. Prin urmare, un contract pe termen lung este mai profitabil decât prețurile spot care sunt o bătaie de cap”.
Experții văd problema nu atât în ​​abandonarea legării de prețurile la petrol, cât în ​​distorsiunile care s-au dezvoltat în sectorul energetic european în ultimii 10-15 ani din cauza politicilor economice contradictorii.
„Metoda legării prețurile la gaz de cele la petrol este într-un fel depășită, deoarece gazul practic nu concurează cu produsele petroliere din Europa în niciun segment. În același timp, piața petrolului este mult mai dezvoltată și nu a existat o astfel de fluctuație precum am văzut în ultimele 18 luni la prețurile spot de gaz. La început, prețurile au scăzut de cinci - șase ori, apoi au crescut rapid de 20 de ori”, spune Aleksei Grivaci, director general adjunct al Fondului Național de Securitate Energetică.
Contractele pe termen lung sunt foarte importante și datorită specificului acestui domeniu - un ciclu lung de investiții, costuri mari de capital în toate fazele, sezonalitate pronunțată și dificultăți de depozitare. Și exact asta au încercat să măceleze reformatorii europeni - și au obținut un o goană a prețurilor speculative, subliniază Grivaci.
Având în vedere experiența amară, UE s-ar putea să-și exprime disponibilitatea de a reveni la vechiul sistem. Cu toate acestea, este posibil ca monopolistul rus să fie mai ușor să negocieze cu marile companii europene, oferindu-le prețuri care nu sunt legate nici de petrol, nici de prețurile spot.
Președintele Moldovagaz Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2021
Economie
Președintele Moldovagaz: Ne putem confrunta cu neachitarea facturilor la gaz
Fluxul de știri
0