Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Gazprom va începe să pompeze gaze în depozitele europene

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Abonare
Gazprom finalizează pomparea de gaze naturale în depozitele rusești și se trece la depozitele de gaz europene
CHIȘINĂU, 8 nov Sputnik. Gazprom finalizează pomparea gazelor în depozitele subterane din Rusia pentru a asigura o alimentare neîntreruptă cu combustibil albastru pe piața internă în această iarnă și începe să crească livrările pentru depozitele de gaz din Europa.
Aceste planuri ale concernului au fost anunțate la sfârșitul lunii octombrie de către președintele consiliului de administrație al „Gazprom”, Alexei Miller, după ce o dispoziție în acest sens a fost dat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
Miller a spus că pomparea planificată a gazelor în instalațiile de depozitare rusești va fi finalizată până la 1 noiembrie, dar din cauza declarării unor zile nelucrătoare suplimentare, s-a decis să se continue pomparea până pe 7 noiembrie inclusiv.
Drept urmare, pe 29 octombrie, Gazprom a anunțat că a atins nivelul planificat al rezervei operaționale de gaze în depozitele rusești de 72,6 miliarde de metri cubi, dar continuă să lucreze pentru reumplerea acestora. Totodată, compania a adus capacitatea maximă zilnică de depozitare la 847,9 milioane de metri cubi.
Anunțul privind planurile de creștere a injecției de gaz rusesc în depozitele europene după finalizarea lucrărilor pe piața internă a redus semnificativ prețurile gazelor în Europa. Cu toate acestea, ele rămân încă la niveluri ridicate.
Astfel, vineri, costul futures la gaze din decembrie conform indicelui olandez TTF, cel mai lichid hub european, s-a încheiat cu tranzacționarea la 883 de dolari pe mia de metri cubi.
Строительство газопровода Северный  ”Nord Stream-2” - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2021
Internațional
Germania explică de ce ”Nord Stream-2” trebuie lansat cât mai curând
Europa a retras active de gaze din instalațiile sale de depozitare, fiind la un minim multianual în ceea ce privește nivelul rezervelor de „combustibil albastru”.
Și dacă iarna care vine se dovedește a fi severă, atunci există riscul unui nou salt al prețurilor pe fondul deficitului actual. Totodată, în iarna trecută, care a fost destul de lungă, Europa a stabilit un record al extracției de gaze din depozitele sale - 66 de miliarde de metri cubi. În Rusia, au fost extrase din depozite 60 de miliarde de metri cubi de gaze, un record pentru întreaga istorie.
Fluxul de știri
0