Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ANRE a publicat cererea Moldovagaz de majorare a tarifelor la gaz: Când va fi examinată

© Sputnik / Mihai Carausarăgaz
arăgaz - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Abonare
”Moldovagaz” a solicitat majorarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali.
CHIŞINĂU, 8 nov - Sputnik. Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a publicat solicitarea Întreprinderii ”Moldovagaz” privind majorarea tarifelor pentru consumatorii casnici și industriali.
Majorarea este solicitată cu aplicare din 1 noiembrie. ANRE va examina solicitarea în ședința planificată pentru data de 9 noiembrie.
Potrivit documentului publicat de ANRE, ”Moldovagaz” solicită să fie majorat tariful mediu pentru furnizarea gazelor naturale în 2021 de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi.
Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie majorat de la 4298 la 10260 lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie de la 4018 la 8649 de lei, de presiune înaltă de la 3910 la 8331 de lei pentru o mie de metri cubi”, explică „Moldovagaz.
În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să crească de la 2613 la 7834 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 2895 la 8115 de lei în punctele de ieșire.
Tariful de 10,26 lei solicitat de Moldovagaz Agenției Naționale de Reglementare în Energetică nu include și TVA, care ar majora tariful pentru consumatori până la aproximativ 11 lei.
Девушка записывает показания счетчика учета газа - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2021
Economie
Cu cât s-ar putea scumpi căldura după creșterea tarifelor la gaz – expert
Șeful ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, a subliniat în cadrul unei emisiuni televizate că este foarte important ca Guvernul să vină cu un set de măsuri în sprijinul populației pentru că în caz contrar am putea asista la o neachitare a facturilor pentru gazul consumat. El a avut în vedere în special categoriile de populație cu venituri mici, cele care au un consum redus de gaze naturale, astfel încât să fie atenuat pe cât posibil efectul negativ asupra populației.
Ceban a confirmat că o soluție ar fi ca Guvernul să renunțe la TVA la gaz, astfel încât tariful să rămână de 10,26 lei și nu de 11,1 lei. Sau o variantă ar fi ca acest TVA să fie utilizat pentru compensații.
Fluxul de știri
0