Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gata cu vacanța: De luni, elevii revin pe băncile școlii

© Sputnik / Mihai Carauselev
elev - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2021
Abonare
Astăzi este ultima zi din vacanța de toamnă a elevilor. De luni, copiii revin la școală.
CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Vacanța de toamnă a luat sfârșit, iar elevii se reîntorc de luni pe băncile școlii. În acest an, vacanța de toamnă a fost prelungită cu o săptămână din cauza creșterii numărului de cazuri noi de COVID-19.

Vacanța de toamnă 2021 a fost prelungită cu încă 7 zile

De altfel, vacanța de toamnă a elevilor a început în acest an mai devreme. Anterior Ministerul Educației a anunțat că aceasta va avea o durată de 9 zile, va începe pe 23 octombrie și se va încheia pe 31 octombrie. În urma hotărârii Comisiei, aceasta a fost prelungită până pe 7 noiembrie pentru instituțiile de învățământ din localitățile aflate sub cod roșu de alertă.

Părinții, nemulțumiți de decizia autorităților de a prelungi vacanța de toamnă

Mai mulți părinți s-au arătat nemulțumiți de această decizie a autorităților. Ei spuneau că sunt nevoiți să-și lase copiii singuri acasă atât timp cât ei se află la lucru. Circa o mie de părinți au adresat și o scrisoare Guvernului în care s-au arătat indignați de decizia de a prelungi vacanța elevilor.
Ministerul Educației și Cercetării a venit cu un răspuns în care reiterează că a decis prelungirea vacanței de toamnă pentru instituțiile de învățământ din localitățile aflate în prag roșu de alertă, la recomandarea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
Astfel, în conformitate cu datele prezentate de organele locale de specialitate în domeniul învățământului, în perioada 01-07 noiembrie, 422 de instituții de învățământ au vacanța prelungită.
elev - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Educație
Când vor recupera elevii lecțiile ratate din cauza vacanței prelungite

Când vor recupera elevii lecțiile ratate din cauza vacanței prelungite

După ce Ministerul Educației a prelungit cu o săptămână vacanța de toamnă, elevii vor trebui să recupereze lecțiile pe care ar fi trebuit să le facă în mod normal în perioada 1-7 noiembrie.
Nu există un calendar strict în baza căruia vor fi recuperate orele după vacanță. Fiecare instituție de învățământ va decide când se va întâmpla acest lucru. Cert este că lecțiile vor fi recuperate până la sfârșitul primului semestru.
„Modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ în parte, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate.
Or, directorii instituțiilor de învățământ urmează să stabilească în săptămâna aceasta de comun acord cu cadrele didactice, părinții și elevii cum vor recupera orele din săptămâna curentă sau perioada extinsă a vacanței de toamnă”, a declarat anterior șeful Direcției Generale Educație a municipiului Chișinău Andrei Pavaloi.

Ministrul Sănătății, despre redeschiderea școlilor după vacanță

Săptămâna aceasta, ministrul Sănătății a declarant că de luni copiii vor merge la școală. Totodată, ministrul a comunicat că, actualmente, riscul de închidere a școlilor nu este mare, întrucât în Republica Moldova se înregistrează o ”situație mult mai bună” din punct de vedere epidemiologic.
”Riscul de închidere a școlilor nu este mare. Noi, săptămâna aceasta, în afară de a monitoriza situația zilnic, noi avem rapoarte săptămânale destul de largi. Luni, când am avut raportul pentru săptămâna trecută, noi am înregistrat o situație mult mai bună. Chiar dacă am rămas la nivel de țară în Cod Roșu, numărul de cazuri la 100 de mii de populație, cumulativ pentru o săptămână, este mult mai jos, deci de la peste 300 am coborât la 260”, a afirmat Ala Nemerenco.
În același timp, ministrul a menționat că rezultatul prelungirii vacanței de toamnă în contextul COVID-19 va putea fi aflat săptămâna viitoare.
”Este prea devreme. Faptul că copiii stau acasă, noi vom culege săptămâna viitoare și peste două săptămâni. Deci minim trebuie să treacă vreo 6 zile de stat acasă. Vedem în oraș că este mult mai liber, troleibuzele nu sunt aglomerate”, a spus Nemerenco.
Abecedar - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Societate
Când se redeschid școlile după vacanță: Anunțul ministrului Sănătății
Fluxul de știri
0