Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ANRE a precizat când va fi examinată cererea privind majorarea tarifului la gaz

© Sputnik / Mihai CarausANRE
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2021
Abonare
Unul dintre directorii ANRE a spus când ar putea să examineze Agenția cererea „Moldovagaz” cu privire la majorarea tarifului la combustibilul albastru.
CHIŞINĂU, 5 nov - Sputnik. Ședința Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), la care va fi examinată solicitarea SA Moldovagaz cu privire la majorarea tarifelor la gaze pentru consumatori, va avea loc marțea viitoare, pe 9 noiembrie.
Acest lucru a fost declarat în cadrul unei emisiuni la un post TV de către unul dintre directorii ANRE, Eugen Karpov.
Vineri, 5 noiembrie, SA „Moldovagaz” i-a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică cererea cu privire la majorare a tarifelor la gaze. Tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021 ar trebui să crească de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi. Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 4298 la 10260 lei pentru o mie de metri cubi.
”Ședința la care vor fi examinate tarifele respective va avea loc marți. Ora urmează să fie precizată. Comisia pentru Situații de Urgență a obligat ANRE să aprobe în regim de urgență tarife prealabile, pentru ca până la 30 noiembrie acestea să fie ajustate în conformitate cu calculele pe care le vom efectua. Astfel, către 1 decembrie vor fi adoptate tarifele definitive”, a declarat Carpov.
El a menționat de asemenea că, cel mai probabil, în ședința de marți vor fi aprobate tarifele calculate de Moldlovagaz deoarece ANRE „nu va avea capacitatea fizică să studieze în deplină măsură aceste calcule”.
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Economie
Moldovagaz a cerut de la ANRE majorarea tarifelor la gaz: Cât vom achita

Criza gazelor în Moldova

Moldova a convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor pentru următorii cinci ani, negocierile s-au încheiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care are la bază pe raportul dintre prețurile de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov . Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Societate
Cine va beneficia de compensații la gaz: Precizările președintelui Parlamentului
Fluxul de știri
0