Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine va beneficia de compensații la gaz: Precizările președintelui Parlamentului

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Abonare
Președintele Parlamentului a explicat cum și cine va putea beneficia de compensații după majorarea tarifului la gazele naturale.
CHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. După ce ANRE va stabili tariful pentru gazele naturale, autoritățile intenționează să ofere compensații, dar nu la toți, ci doar celor care au nevoie de acestea. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului Igor Grosu în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
Precizările vin în contextul în care SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali, care ar putea ajunge la aproape zeve lei pentru un metru cub de gaz.
Igor Grosu a declarat că compensații se vor oferi doar celor cu venituri mici. Totodată, mărimea compensației se va calcula și în funcție de consumul pe care îl va avea persoana.

„Vor trebui să fie compensate în primul rând în funcție de veniturile oamenilor, pentru că unii au venituri mai mici, alții au venituri mai mari. Unii au un consum mai mic la apartamente, alții au un consum mai mare. Unii în general nu consumă gaze. Guvernul analizează toate aceste aspecte și din momentul când va fi decizia ANRE-ului, la foarte scurt timp Guvernul va veni cu propunerea în Parlament. Asta presupune rectificarea bugetului”, a precizat Igor Grosu.

Președintele Legislativului a fost întrebat despre faptul dacă Moldovagaz nu s-a grăbit să semneze contractul cu Gazprom, în condițiile în care prețul la gaze pe piață începe să scadă. În context, Grosu a menționat că actualul contract cu Gazprom permite să se calcule prețul în funcție de fluctuațiile de pe piața mondială.
„Dacă vor scădea prețurile de achiziție pe piață, la burse, vor influența și scăderea prețului la care îl achiziționăm noi. Timpul va arăta. Important că noi avem un contract care ne permite să trecem cu bine de această iarnă”, a menționat președintele Parlamentului.
Precizăm că în după-amiază de vineri, Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021 de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi.
Acest lucru ar însemna că am putea scoate din buzunare în jur de zece lei pentru un metru cub de gaz. În următoarele zile, ANRE urmează să analizeze oferta înaintată de Moldovagaz și să stabilească tariful exact pentru consumatori.
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Economie
Moldovagaz a cerut de la ANRE majorarea tarifelor la gaz: Cât vom achita
Amintim că pe data de 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar în urma acestora contractul cu concernul rus a fost prelungit pentru o perioadă de cinci ani. Părțile au agreat formula de preț propusă de partea moldovenească. Atunci, vicepremierul Andrei Spînu a menționat însă că nu poate face publice detaliile despre formarea prețului, invocând secretul comercial.
Fluxul de știri
0