Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldovagaz a cerut de la ANRE majorarea tarifelor la gaz: Cât vom achita

© Sputnik / Mihai CarausЗдание Молдовагаз
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cererea privind majorarea tarifelor la gazul natural a fost înaintată de Moldovagaz către ANRE - consumatorii finali ar putea să achite aproape zece lei pentru metrul cub de combustibil albastru.
CHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. Aproape zece mii de lei pentru o mie de metri cubi de gaze naturale ar putea achita consumatorii finali. Moldovagaz a solicitat creșterea tarifului mediu pentru gazele naturale furnizate consumatorilor finali în 2021. O cerere în acest sens a fost înaintată de Moldovagaz Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021 de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi, este precizat într-un comunicat de presă al instituției.

„Astfel, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 4298 la 10260 lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie de la 4018 la 8649 de lei, de presiune înaltă de la 3910 la 8331 de lei pentru o mie de metri cubi”, explică „Moldovagaz.

În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 2613 la 7834 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 2895 la 8115 de lei în punctele de ieșire.
Amintim, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat în cadrul unei emisiuni de la Sputnik Moldova că Moldovagaz va solicita în după amiaza zilei de azi Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să majoreze tariful la gaz.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Economie
Spînu spune unde va stoca Republica Moldova rezervele de stat de gaze naturale
Asta după ce acum o săptămână a fost prelungit contractul cu Gazprom pe un termen de cinci ani, iar prețul de achiziție pentru o mie de metri cubi de gaz constituie în noiembrie 450 de dolari. Șeful Moldovagaz a precizat cu cât a cerut ANRE să majoreze tariful.
„Nu e secret mare. În jurul acelor cifre menționate în mass-media - 9-10 lei care sunt pentru diferite categorii de consumatori. Cifra concretă va fi anunțară după amiază”, a spus Vadim Ceban.

Criza gazelor în Moldova

Moldova a convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor pentru următorii cinci ani, negocierile s-au încheiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care are la bază pe raportul dintre prețurile de piață la gaz și petrol.
Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Economie
Cum s-a acumulat datoria istorică la gaz: Președintele Moldovagaz explică
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov. Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Societate
Președintele Moldovagaz anunță cu cât ar putea crește tariful la gaz
Fluxul de știri
0