Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu spune unde va stoca Republica Moldova rezervele de stat de gaze naturale

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Andrei Spînu planifică crearea rezervelor de stat de gaze naturale. Iată unde acestea ar putea fi stocate.
CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Republica Moldova trebuie să-și facă rezerve de gaze de stat, care ar putea fi stocate în România și Ucraina. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
Potrivit oficialului, rezervele de gaze naturale trebuie făcute pentru o perioadă de cel puțin două luni.

”Pe segmentul gazelor, în primul rând, noi trebuie să facem rezerve de stat. Cel puțin pe două luni, și mă refer pe două luni de iarnă. Dacă facem rezerve pe două luni de iarnă, două luni este suficient ca noi să găsim oferte bune pentru perioadele următoare, ca să nu cumpărăm chiar la prețul spot”, a comunicat Spînu.

Viceprim-ministrul menționează că în lipsa unor spații se stocare a gazului în interiorul țării, Moldova este nevoită să cumpere spații de stocare de la vecini pentru a-și face rezerve.
”Noi acum trebuie să facem rezerve de stat. Așa cum avem rezerve de stat de păcură sau de grâu, e timpul să ne gândim cum facem aceste rezerve de stat de gaz. Ajungem în perioada de vară când avem un preț bun la gaze, putem cumpăra gazul din Polonia, Ucraina, România. Putem să-l stocăm în Ucraina sau România, dar spațiile de stocare nu se oferă gratis, este o relație comercială”, a afirmat Andrei Spînu.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Societate
Președintele Moldovagaz anunță cu cât ar putea crește tariful la gaz
Totodată, viceministrul consideră că furnizorul de energie electrică Energocom trebuie consolidat, pentru ca ”să fie un jucător pregătit, bun, un trade la nivel cu capacități europene de a putea participa pe piața gazelor”.

Criza gazelor în Moldova

Moldova a convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor pentru următorii cinci ani, negocierile s-au încheiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care are la bază pe raportul dintre prețurile de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov. Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom.
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Societate
ANRE a avizat acordul dintre Gazprom și Moldovagaz
Fluxul de știri
0