Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cum s-a acumulat datoria istorică la gaz: Președintele Moldovagaz explică

© Sputnik / OsmatescoVadim Ceban
Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Abonare
Președintele Moldovagaz Vadim Ceban a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova cum s-a acumulat datoria istorică a malului stâng al Nistrului față de Gazprom.
CHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. Cauza pentru acumularea datoriei istorice de peste 700 de milioane de dolari a malului drept al Nistrului față de concernul rus Gazprom este neajustarea la timp a tarifelor pentru populației. Declarația a fost făcută de președintele Moldovagaz în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.
Potrivit lui Vadim Ceban, primele datorii au început să se acumuleze încă din 1994.

„Este vorba de o datorie de 120 de milioane de dolari și o penalitate și mai mare, de 155 de milioane de dolari. În 2005 Gazprom a cesionat această datorie către o companie. Deci noi acum avem creditor acea companie pentru suma de 275 de milioane de dolari”, a precizat Ceban.

Ceban spune că despre această datorie s-a știut și a fost auditată. Urmează perioada 2005 - 2016, în care s-a acumulat o datorie directă față de Gazprom de aproximativ 444 de milioane de dolari. O parte din acești bani, mai exact 394 de milioane de dolari, s-a acumulat în perioada 2011 - 2015, spune Vadim Ceban.

„Cauza principală a acestor datorii este neajustarea în lanț a prețurilor. Este vorba de gaze naturale, energia termică, electrică. Consumatorii achitau ceea ce era în factură, dar prețul din factură nu reflecta prețul real”, a explicat președintele Moldovagaz.

Ceban este de părere că neajustarea la timp a tarifelor poartă un caracter politic, iar politicienii, de „frică că își vor pierde puterea” mențineau tarifele joase. El susține că tarifele implică prețul de achiziție, prețul de intrare, cheltuielile de întreținere, mentenanță, și salariile.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Societate
Președintele Moldovagaz anunță cu cât ar putea crește tariful la gaz
Amintim că Vadim Ceban a anunțat că Moldovagaz cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să majoreze tariful la gaz. Asta după ce acum o săptămână a fost prelungit contractul cu Gazprom pe un termen de cinci ani, iar prețul de achiziție pentru o mie de metri cubi de gaz constituie în noiembrie 450 de dolari.
„Nu e secret mare. În jurul acelor cifre menționate în mass-media - 9-10 lei care sunt pentru diferite categorii de consumatori. Cifra concretă va fi anunțară după amiază”, a spus Vadim Ceban.
De precizat, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este obligată să aprobe până la 10 octombrie tarife noi la gaze, care vor fi aplicate în facturi de la 1 noiembrie. Comisia pentru Situații Excepționale a emis o nouă decizie prin care obligă ANRE să ajusteze prețurile, iar Moldovagaz trebuie să prezinte, cel târziu astăzi, cererea privind majorarea tarifelor la gazul natural pentru consumatorii finali.
În timp ce datoria malului stâng al Nistrului constituie peste 7 miliarde de dolari, potrivit șefului Moldova gaz, restanțele malului drept al Nistrului se ridică la peste 700 de milioane de dolari.
Fluxul de știri
0