Primul concert cu public în Sala cu Orgă din Chișinău, dupâ șapte luni de restricții - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Cultură
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre evenimentele din domeniul culturii

Ion Ștefăniță acuză guvernarea de presiuni politice: Ar putea intra în greva foamei

© Sputnik / Rodion ProcaIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Abonare
Directorul general al Agenției de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM)ar putea intra în greva foamei. Ce l-a nemulțumit.
CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Directorul general al Agenției de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii, Ion Ștefăniță, acuză guvernarea de presiuni politice asupra instituției pe care o conduce. El spune că dacă aceste presiuni nu vor înceta, va intra în greva foamei.
Potrivit lui Ion Ștefăniță, s-a ajuns aici deoarece o fostă ministră se răfuiește cu el pe motiv că l-a eliberat din funcție pe fiul acestei în 2018.
„Am crescut această entitate, (până la 2009 cu cinci directori care au ținut-o fictivă doar pe hârtie). Din 2009 de la zero am pornit. Cu salarii mizere s-a lucrat pe entuziasm. Iar acum cei cărora li s-a ridicat puterea la cap se consideră atotputernici și nemuritori. Să meargă cu mine în sector, prin țară, printre ruine, de acolo să înceapă faptele bune, cu oamenii lor buni”, scrie Ștefăniță pe pagina sa de Facebook.
Ulterior, directorul Agenției a venit cu un mesaj în care se adresează președintelui țării, Guvernului, Parlamentului și chiar misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău că este gata să intre în greva foamei în semn de protest față de acțiunile guvernării.
„Declar pe propria răspundere, dacă în 48 de ore, nu se încetează presiunile asupra Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor, eu, Ștefăniță Ion, voi intra în greva foamei direct din birou. În semn de protest față de acțiunile celor care se consideră "oameni buni", cu "fapte bune", cu diplome Harvard. Agenția și-a făcut munca, CV-ul îl vedeți, apreciat de europeni, dar blamat, presat, amenințat la Chișinău”, a scris Ștefăniță.
Am solicitat reacția instituțiilor vizate, dar fără mare rezultat deocamdată. De la Președinție ni s-a spus să ne adresăm Ministerului Culturii. Ministerul Culturii, până la ora publicării acestui articol nu a venit cu o reacție la acuzațiile lui Ștefăniță. La fel, nici fostul ministru al Culturii, Liliana Nicolăiescu Onofrei nu a comentat acuzațiile care i se aduc.
Заброшенные здания Кишинева - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2021
Analize și opinii
Ștefăniță, despre decizia privind Stadionul Republican și proiectul noii ambasade a SUA
Trebuie precizat că Ion Ștefăniță se declară nemulțumit și de numărul mare de controale la care a fost supusă agenția în ultima perioadă. Ștefăniță este de părere că verificările sînt o răzbunare și au drept scop revocarea lui din funcție.
Totodată, directorul general al Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor din cadrul Ministerului Culturii, Ion Ștefăniță, este nemulțumit că „noua guvernare pînă în prezent a reușit să lichideze Consiliul Național al Monumentelor Istorice”.
Conform hotărârii de Guvern din 8 septembrie 2021, urma ca până la data de 8 octombrie să fie aleasă o nouă componență a Consiliului, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până la început de noiembrie.

„Acum s-au apucat de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Vocea lui Ștefăniță încearcă cineva să o lichideze iar acel cineva este președintele Comisiei Educație Cultură Știință și Mass-Media din parlamentul Republicii Moldova doamna ex-ministră a culturii Liliana Nicolăiescu Onofrei din motiv că în 2018 l-am eliberat din funcție pe fiul ei, din motive obiective”, a mai scris Ion Ștefăniță.

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) este o instituţie specializată, subordonată Ministerului Culturii, care are drept atribuție de bază inspectarea pe teren a monumentelor de istorie, artă şi arhitectură şi a zonelor lor de protecţie, precum şi controlul/supravegherea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare în domeniul ocrotirii monumentelor.
Пограничный пункт - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2021
Societate
Video - Priviți ce se întâmplă la Nistru, în curtea lui Ion Ștefăniță
Fluxul de știri
0