Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video - Priviți ce se întâmplă la Nistru, în curtea lui Ion Ștefăniță

© photo: border.gov.mdПограничный пункт
Пограничный пункт - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2021
Abonare
Directorului Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor (AIRM), Ion Ştefăniţă, a făcut aceste imagini video și foto chiar din curtea casei sale din satul Moldova Nouă, pe care a transformat-o în Muzeul Țăranului.

CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Ion Ştefăniţă a filmat cum în aceste momente ninge în satul Moldova Noua, chiar pe malul Nistrului.

El a post fotografii și din curtea gospodăriei pe care a cumpărat-o acolo și pe care a transformat-o în muzeu.

Și pentru că "tot românul e poet" sau măcar iubitor de poezie, Ion Ștefăniță a postat și un vest dintr-un pastel alecsandrian.  

"Fulgii zbor, plutesc în aer ca un roi de fluturi albi,

Răspândind fiori de gheață pe ai țării umeri dalbi.

Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară?

Cu o zale argintie se îmbracă mândra țară..."

Amintim că, în luna decembrie 2019, directorului Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor (AIRM), Ion Ștefăniță, a cumpărat o casă veche tradițională în satul Molovata Nouă din raionul Dubăsari, pe care, cu propriile investiții, a transformat-o în Muzeul Țăranului. Inițiativa este parte a proiectului „Renaștem satele Moldovei”, care are drept scop promovarea turismului rural.

Muzeul Țăranului din Molovata  - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2020
Societate
Idei de afaceri de milioane, sugerate de Ion Ștefăniță: casele tradiționale țărănești
Atunci el a venit cu îndemnul ca fiecare moldovean să cumpere și să salvezi în satul de baștină câte o casă veche, păstrând autenticitatea ei de altădată. Totodată el a spus că își dorește ca acest proiect personal să devină unul instituțional și ca în perspectivă să fie inițiat și un program guvernamental care să susțină satele din Republica Moldova.

Casa lui Ștefăniță are o istorie, ea a fost construită de moș Pintilie și mătușii Eudochia, care au trecut la cele veșnice. Potrivit directorului AIRM, casa are o valoare arhitecturală prin autenticitatea tâmplăriei care s-a păstrat, uși, ferestre, dar și tipologia casei și materialele folosite pe atunci, la începutul anilor '50 ai sec. XX.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0