Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ștefăniță, despre decizia privind Stadionul Republican și proiectul noii ambasade a SUA

© Sputnik / Mihai CarausЗаброшенные здания Кишинева
Заброшенные здания Кишинева - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2021
Abonare
Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a vorbit în studioul Sputnik Moldova depre decizia de astăzi a Curții Constituționale privind trecerea terenul fostului Stadion Republican în proprietatea Ambasadei SUA.
CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik. Chișinăul acum se află într-o stare de reabilitare, iar autoritățile au hotărât să ofere teritoriul fostului stadion Republican celor care au ajutat Republica Moldova în ultimii ani, pe diferite domenii. De această părăre este directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.
”Autoritățile au decis să facă un fel de schimb, ei ne-au ajutat cu diferite proiecte precum drumul din Soroca și lucrările de reabilitare la Orheiul Vechi. De aceea, cred că conducerea a căzut de acord cu această propunere a Ambasadei SUA. Consider că putem merge pe această cale, însă în același timp nu trebuie lăsat de izbeliște domeniul sportive.”, a comunicat Ștefăniță.
Stadionul Republican  - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2021
Politică
Curtea Constituțională a decis ce se va întâmpla cu fostul Stadion Republican
În același timp, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor consideră că teritoriul fostului Stadion Republicat, cuprins între străzile Kogălniceanu, Ismail, Tighina și București este prea mic pentru activitățile sportive care trebuie să se desfășoare pe Stadionul Republican. Din acest motiv, Ștefăniță consideră oportun de a construi complexe sportive la periferia orașului. Drept exemplu, Ion Ștefăniță a oferit complexul sportiv Arena Chișinău, pe care îl consideră un proiect foarte bun.
”Ultimii trei ani a fost multă zarvă în jurul Arenei Chișinău, amplasată între Stăuceni și cartierul Poșta Veche. Suntem în așteptarea când se va deschide această arenă. Un alt complex sportiv ar putea fi construit în zona aeroportului. Putem proiecta un stadion nou frumos, cu locuri de parcare”, a menționat interlocutorul.
Totodată, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor spune că, în calitate de specialist, el nu este contra proiectului prezentat de Ambasada SUA.

”E vorba despre zonă verde și o construcție. Totodată, ei susțin idea noastră de a păstra intacte cele trei elemente cheie ale Stadionului. Este vorba despre porțile și blocul administrativ, care au o valoare istorică și arhitecturală”, a spus directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Ion Ștefăniță este de părerea că în Chișinău trebuie să se construiască noi blocuri și spații cu o nouă funcționalitate. Important este să păstrăm echilibru dintre istorie și economie.
”Trebuie să-i susținem pe cei ce au decis să rămână acasă și să investească în dezvoltarea țării. Trebuie să găsim un compromise dintre proiectele private și funcționalitățile de care are nevoie orașul”, a afirmat Ștefăniță.
Fluxul de știri
0