Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Astăzi este marcată Ziua Unității Naționale a Rusiei

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaDrapelul Rusiei
Drapelul Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pe 4 noiembrie în Rusia este sărbătorită Ziua Unității Naționale. Iată ce semnificație are.
Pe 4 noiembrie în Rusia este marcată una dintre cele mai noi sărbători federale – Ziua Unităţii Naţionale. Aceasta marchează evenimentele care au avut loc în urmă cu aproximativ 400 de ani, legate de o serie de mișcări social-politice care au perturbat profund Rusia.
Mai precis, Ziua Unității Naționale a fost decretată în memoria evenimentelor din 1612, când miliția populară condusă de Kuzma Minin și Dmitri Pojarski a eliberat Moscova de invadatorii polonezi.
Sărbătoarea a fost instituită prin Legea federală „Cu privire la amendamentele la articolul 1 din Legea federală „Privind zilele de glorie militară (Zilele Victoriei) din Rusia „din 29 decembrie 2004 (după ce modificările au fost făcute la 21 iulie 2005, legea a devenit cunoscută sub numele de „În zilele de glorie militară și de date memorabile Rusia”).
Noua sărbătoare publică, stabilită la inițiativa Consiliului Interreligios al Rusiei, a fost sărbătorită pentru prima dată pe 4 noiembrie 2005.

Din istoricul sărbătorii

La începutul secolului al XVII-lea Rusia a intrat într-o perioadă de haos, cunoscută și ca ‘Timpurile tulburi’, o perioadă care a început după moartea singurului moștenitor al țarului Ivan al IV-lea (Ivan cel Groaznic), în anul 1598, Feodor I.
Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Moldova și Rusia
Ambasadorul Rusiei în Moldova - mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Unității Naționale
Inamicii din exterior au profitat și astfel, Moscova a fost ocupată în toamna anului 1610 de către armata poloneză (Uniunea Polono-Lituaniana era un vechi rival al Marelui Cnezat al Moscovei).
Implicarea polonezilor în afacerile Rusiei a dus în cele din urmă la renașterea sentimentului patriotic.
În regiunea orașului Nijni Novgorod s-a format o armată de voluntari binecuvântată de Biserica Ortodoxă Rusă și condusă de cneazul Dmitri Pojarskii și negustorul Kuzma Minin.
Această armată a reușit pe 4 noiembrie 1612, în urma unor lupte grele, să-i alunge pe polonezi din Kremlin.
Acest moment a fost decisiv pentru „Timpurile tulburi”, urmând o eliberare a întregii tări.
La Palatul Republicii a fost inaugurată o expoziție cu prilejul Zilei Unității Naționale - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Moldova și Rusia
Rusia multinațională, prin ochii fotografilor agenției Sputnik
Fluxul de știri
0